Linkovi

Vučić: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali bez sankcija Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost (Fonet)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je javnosti zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost u kojem se definiše stav Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu.

Savjet za nacionalnu bezbjednost zasjedao je dva puta otkako je počeo rat u Ukrajini. Nakon ove sjednice, rečeno je će Srbija poštovati norme međunarodnog javnog prava i podržati teritorijalni integritet Ukrajine, ali da istovremeno neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava, jer je to jedini način da zaštiti svoje principe, ali Srbija dobro razume svoje potrebe bez obzira na to što bi neko želeo, Srbija poštuje tradicioanlna prijateljstva i ne zaboravlja šta se dešavalo 2015. i 1999. niti godinama koje su ovoj krizi prethodile", sumirao je Vučić 15 zaključaka Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je pred državnim vrhom bila teška odluka i da je Srbija bila suočena sa "gotovo neskrivenim pritiscima, ali da je doneta odluka "u najboljem interesu Srbije".

On je istakao da nije bilo moguće uvesti sankcije Rusiji, jer ona "jedina nije uvela sankcije devedesetih, nije uvela sankcije Republici Srpskoj, čuvala je Srbiju 2015. u UN-u (kada je stavila veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici), čuva poziciju Rezoluciju 1244 kao stalna članica Saveta bezbednosti".

EU je poručila da od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se pridruži sankcijama Rusiji.

XS
SM
MD
LG