Linkovi

BiH

VUČIĆ DOPUTOVAO U SARAJEVO: Slijedi sastanak sa tri člana Predsjedništva BiH


Zajednička fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tri člana Predsjedništva BiH - Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, Sarajevo, 07. septembar 2017.
Zajednička fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tri člana Predsjedništva BiH - Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, Sarajevo, 07. septembar 2017.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, planirano je da se u 14.15 sati sastane sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u sklopu zvanične dvodnevne posjete.

Nakon šest godina, ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Srbije. Njegov prethodnik Tomislav Nikolić to nije učinio.

Vučić se danas sastaje sa članovima Predsjedništva BiH – Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

„Nažalost sa Srbijom nismo uspjeli realizirati na službenoj razini posjetu predsjednika Srbije već duže vrijeme”, kazao je Čović.

Čović od posjete predsjednika Srbije očekuje mnogo.

„Ima jako puno otvorenih pitanja i upravo je sastanak koji smo bez javnosti imali u Sarajevu, tri člana Predsjedništva, smo sjeli, između ostalog, zajedno sa predstavnicima izvršne vlasti da se dogovorimo”, naveo je Čović.

Povod tog sastanka, kako je pojasnio, bio je usaglašavanje „istog stava po ključnim pitanjima, jer jako je mnogo otvorenih pitanja”.

U svojoj nedavnoj posjeti Beogradu, Ivanić je dogovorio osnovne teme za razgovor u Sarajevu, navodeći da će biti „puno konkretnih i praktičnih tema”.

„Mislim da ćemo pokušati da otvorimo priču i definišemo gdje Srbija ima interes za razmjenu teritorija, da se neke nelogičnosti oko granice isprave i da BiH u tome aktivno učestvuje”, kazao je Ivanić Novinskoj agenciji Republike Srpke (Srna).

Federalna novinska agencija (FENA) prenosi da Ivanić ne očekuje da se pitanju o granicama koje „stoji 15 godina” postigne brz dogovor.

Izetbegović je mišljenja da Vučić može poboljšati odnose na Balkanu: „Ja vidim Vučića kao pragmatičnog, sposobnog političara koji će pomoći da se odnosi na Balkanu smiruju i popravljaju.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG