Linkovi

Zvaničnik State Departmenta: Beograd i Priština da prekinu provokacije i obnove dijalog


Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Davida Halea
Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Davida Halea

Američki podsekretar za politička pitanja David Hale, počeo je u petak posjetu Srbiji sastankom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Hale je treći po rangu zvaničnik State Departmenta.

Američki državni podsekretar za politička pitanja David Hale pozvao je u petak Srbiju i Kosovo da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga... SAD cijene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", objavila je ambasada SAD na svom Twitter nalogu uz fotografiju sa sastanka Vučiča i Halea koji je odražn u petak ujuto u Beogradu.

Ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott napisao je na Twitteru da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je američkom držvanom podsekretaru Davidu Haleu da će Srbija "u relativno kratkom roku donijeti mjere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom" i dodao da će stav Beograda biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

To je saopšteno iz Vučićevog Kabineta nakon sastanka predsjedenika Srbije sa američkim zvaničnikom koji je održan u petak ujutro u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je Vučić na sastanku sa Haleom rekao da je Platforma za dijalog sa Beogradom, usvojena 7. marta u Prištini, "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

Vučić je rekao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federicu Mogherini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rješenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije", dodaje se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG