Linkovi

VSTV najavilo tužbu zbog zabrane obrade imovinskih kartona sudija i tužilaca


Visoko sudsko i tužilačko vijeće FOTO: Birn BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće FOTO: Birn BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) priprema tužbu protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka kojim je zabranjeno da raspolažu osobnim podacima sudija i tužilaca prilikom izrade finansijskih izvještaja.

VSTV je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, kojim se, između ostalog, regulira i pitanje provjere imovinskih kartona.

Međutim, Agencija za zaštitu ličnih podataka je rješenjem zabranila VSTV-u da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca, navodeći da se krši pravo na privatnost sudija, tužilaca i njihovih srodnika, kao i da se krše zakoni o VSTV-u i jedinstvenom matičnom broju i odredbe Konvencije o borbi protiv korupcije.

Rješenje, na koje nema mogućnosti žalbe, doneseno je na osnovu prigovora koji je uputilo Udruženje sudija Suda BiH, a podržalo Udruženje sudija Republike Srpske, zbog odredbi Pravilnika Vijeća, koji propisuje podnošenje finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i obuhvata lične podatke sudija i tužilaca, te bračnog druga i djece s kojima oni žive u domaćinstvu.

VSTV je na sjednici početkom marta odlučio da odloži primjenu Pravilnika i razgovara sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka kako bi prevazišli problem. Međutim, nakon razmatranja stavova, koji su uključivali i mišljenje međunarodnih stručnjaka, odlučeno je da se pripremi tužba.

XS
SM
MD
LG