Linkovi

Vrhovni sud vaga Bidenov plan o studentskom zajmu vrijedan milijarde


Vrhovni sud u Washingtonu
Vrhovni sud u Washingtonu

Vrhovni sud vodi partijsku pravnu borbu oko plana predsjednika Joea Bidena da izbriše ili smanji studentske zajmove koje imaju milioni Amerikanaca.

Viši sud, sa svojom konzervativnom većinom od 6-3, saslušava argumente u utorak u dva osporavanja plana, koji su do sada blokirale republikanske sudije nižih sudova.

Predviđeno je da rasprave traju dva sata, ali će vjerovatno trajati mnogo duže. Javnost može slušati na web stranici suda.

Dvadeset šest miliona ljudi prijavilo se, a za 16 miliona je odobreno da im se oprosti do 20.000 dolara federalnih studentskih kredita, kaže Bidenova administracija. Procjenjuje se da će program koštati 400 milijardi dolara tokom 30 godina.

"Uvjeren sam da postoji pravna osnova za sprovođenje tog plana", rekao je Biden u ponedjeljak na događaju povodom obilježavanja Mjeseca crnačke istorije.

Predsjednik, koji je jednom sumnjao u vlastitu vlast da u velikoj mjeri ukine studentski dug, prvi je put najavio program u avgustu. Ubrzo su uslijedili pravni izazovi.

Države koje predvode republikanci i poslanici u Kongresu, kao i konzervativni pravni interesi, poredani su protiv plana kao jasnog kršenja Bidenove izvršne vlasti. Države koje predvode demokrate i liberalne interesne grupe podržavaju demokratsku administraciju tražeći od suda da dozvoli da plan stupi na snagu.

Bez toga, kašnjenja kredita bi se dramatično povećala kada se pauza u otplati kredita završi najkasnije ovog ljeta, kažu u administraciji. Isplate su obustavljene 2020. kao dio odgovora na pandemiju koronavirusa.

Administracija kaže da zakon iz 2003. godine, poznatiji kao Zakon o HEROJIMA, dozvoljava sekretaru za obrazovanje da se odrekne ili izmijeni uslove saveznih studentskih kredita u vezi s vanrednim stanjem u državi. Zakon je prvenstveno imao za cilj da spriječi pripadnike vojske da budu u lošijoj finansijskoj situaciji dok se bore u ratovima u Afganistanu i Iraku.

Nebraska i druge države koje su tužile kažu da plan nije neophodan da bi se stopa neplaćanja zadržala otprilike na nivou prije pandemije. 20 miliona zajmoprimaca kojima su izbrisani čitavi krediti dobili bi "nedostatak" koji će im omogućiti bolji život nego prije pandemije, kažu države.

Deseci zajmoprimaca došli su iz cijele zemlje da kampuju u blizini suda vlažnog ponedjeljka uveče u nadi da će dobiti mjesto za raspravu. Među njima je bila i Sinjeta Hil, koja je rekla da će Bidenov plan izbrisati sve osim oko 500 dolara od oko 20.000 dolara koliko ima u studentskim kreditima.

“Imala sam 18 godina kada sam se upisala na fakultet. Nisam znala da će to biti ovoliki teret. Nijedan student ne bi trebao imati posla sa ovim. Nijedna osoba ne bi trebala imati posla s tim”, rekla je Hill (22), koja planira studirati pravo nakon što diplomira na Univerzitetu Wisconsin-Milwaukee u maju.

Bidenov plan mogao bi naići na hladan prijem u sudnici. Konzervativci suda bili su skeptični prema drugim Bidenovim inicijativama koje se odnose na pandemiju, uključujući zahtjeve za vakcinom i pauze deložacija. One su uglavnom naplaćene kao mjere javnog zdravlja namijenjene usporavanju širenja COVID-19.

Plan oprosta kredita, naprotiv, ima za cilj suzbijanje ekonomskih efekata pandemije.

Očekuje se da će vanredno stanje u zemlji završiti 11. maja, ali administracija kaže da će ekonomske posljedice potrajati, uprkos istorijski niskoj nezaposlenosti i drugim znacima ekonomske snage.

Pored rasprave o ovlaštenju da se oprost studentski dug, sud će se suočiti i s tim da li države i dvije osobe čiji je prigovor također pred sudijama imaju zakonsko pravo ili pravo na tužbu.

Stranke generalno moraju pokazati da će pretrpjeti finansijsku štetu i imati koristi od sudske presude u njihovu korist. Savezni sudija je prvobitno utvrdio da države neće biti oštećene i odbio je njihovu tužbu prije nego što je žalbeno vijeće reklo da se slučaj može nastaviti.

Od dvije osobe koje su tužile u Teksasu, jedna ima studentske zajmove koji se drže komercijalno, a druga ima pravo na otpis duga od 10.000 dolara, a ne na maksimum od 20.000 dolara. Ne bi dobili ništa ako bi dobili svoj slučaj.

Odluka se očekuje do kraja juna.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG