Linkovi

Vrhovni sud odbio da brzo donese odluku o Trumpovom imunitetu


Zgrada Vrhovnog suda u Washingtonu.
Zgrada Vrhovnog suda u Washingtonu.

Vrhovni sud SAD neće odmah razmatrati zahtjev specijalnog tužioca Jack Smitha da, po ubrzanoj proceduri, odluči da li bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu može da se sudi zbog pokušaja da preokrene izborne rezultate 2020. godine. Smith je želio da ubrza proces i "preskoči" Apelacioni sud.

Odluka predstavlja pobjedu za Trumpa i njegove advokate, koji nastoje da odlože vođenje krivičnih postupaka protiv njega dok vodi kampanju za Bijelu kuću 2024.

To znači da najviši sud u zemlji neće ići protiv Trumpove tvrdnje da ga imunitet štiti od tužbi u postupku za poništavanje rezultata izbora, i dovodi se u pitanje da li će historijsko suđenje moći da počne 4. marta 2024. kako je i planirano.

O pitanju Trumpovog imuniteta će sada odlučivati Apelacioni sud u Washingtonu, koji je nagovijestio da će brzo donijeti presudu.

Specijalni tužilac Jack Smith je upozorio da čak i brza odluka Apelacionog suda možda neće stići na vrijeme, odnosno da Vrhovni sud neće stići da o tome odluči prije redovne ljetnje pauze.

Smith je pozvao Vrhovni sud da interveniše ističući da postoji veliki javni interes da se slučaj brzo razriješi. Zahtjev da se "preskoči" apelacioni sud, za koji je sam Smit priznao da je "neobičan", takođe pokazuje zabrinutost tužioca da bi zbog pravne bitke mogao da se odloži početak suđenja Trumpu za period poslije predsjedničkih izbora.

Sudije Vrhovnog suda su, u petak popodne, odbacile zahtjev odlukom u samo jednoj rečenici. U skladu sa praksom, sud nije naveo objašnjenje za tu odluku. Sekretarijat za pravosuđe nije želio da je komentariše.

Dok se za sada sudije Vrhovnog suda drže podalje od te rasprave, vjerovatno je da će biti uložene dodatne žalbe koje bi mogle da uspore cijeli proces. Ako apelacioni sud, koji će saslušati argumente o slučaju 9. januara, odbije Trumpove tvrdnje o imunitetu, bivši predsjednik bi mogao da zatraži od Vrhovnog suda da se umiješa - što će sudijama pružiti još jednu priliku da odluče da li žele da se izjašnjavaju o tom pravno još neispitanom slučaju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG