Linkovi

Vrhovni sud SAD zadržao ograničenja za migrante


Migranti se pokušavaju zagrijati oko vatre u kampu nedaleko od američke granice, na području Matamorosa u Meksiku, 23. decembra 2022.
Migranti se pokušavaju zagrijati oko vatre u kampu nedaleko od američke granice, na području Matamorosa u Meksiku, 23. decembra 2022.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je odluku da na neodređeno vrijeme zadrži ograničenja za migrante i potencijalne tražioce azila, rušeći nade zagovornika imigracija koji su očekivali kraj važenja tih pravila do kraja 2022. godine.

U presudi od utorka, sud je produžio odluku o privremenom blokiranju okončanja restrikcija za migrante, koju je predsjedavajući John Roberts donio prošle sedmice. Prema naredbi suda, o ovom slučaju će se raspravljati u februaru, a odluka će važiti sve dok sudije ne donesu konačnu presudu.

Ograničenja, poznata kao "Član 42", uvedena su za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na početku pandemije koronavirusa. Osnov "Člana 42" dolazi iz zakona o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti implementirali su ta pravila u martu 2020. godine, nakon izbijanja pandemije kovida 19. Od tada, restrikcije su bile osnov za odvraćanje više od 2,5 miliona migranata od prelaska u SAD.

Nakon što su Centri za kontrolu bolesti saopštili da mjere više nisu neophodne za zaštitu javnog zdravlja, administracija predsjednika Joea Bidena odlučila je da želi da okonča tu politiku u 2022.

Na to su se žalile savezne države u kojima vlast imaju republikanci, ali federalni sudija u Vašingtonu je naredio da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022. Kao poslednju mogućnost za sprječavanje ukidanja restrikcija, grupa od 19 država obratila se Vrhovnom sudu, navodeći da bi im to nanijelo nepopravljivu štetu i da bi opteretilo pogranične države prilivom migranata, nakon čega je Roberts donio privremenu odluku.

Nova odluka Vrhovnog suda dolazi u trenutku kada su se hiljade migranata okupile na meksičkoj strani granice sa SAD. Skloništa za njihov prihvat su prepuna, a zagovornici imigracija zabrinuti jer pokušavaju naći načine da se pobrinu za toliki broj ljudi.

"Duboko smo razočarani zbog svih očajnih tražilaca azila koji će i dalje patiti zbog 'Člana 42', ali nastavićemo se boriti da na kraju ukinemo tu politiku", rekao je Lee Gelernt, advokat Američke unije za građanske slobode, koja se zalaže za prekid korištenja "Člana 42".

U presudi od utorka navedeno je da će Vrhovni sud preispitati pitanje imaju li države pravo intervenirati u pravnoj borbi oko "Člana 42". Federalna vlada i zagovornici imigracije tvrdili su da su države predugo čekale da interveniraju, a čak i da su to uradile ranije, da nemaju osnov za tako nešto.

U mišljenju koje se ne slaže sa odlukom većine njihovih kolega, sudije Neil Gorsuch i Ketanji Brown Jackson, naveli su da čak i ako bi sud utvrdio da države imaju pravo da se umiješaju i da je "Član 42" zakonito usvojen - "hitnost na kojoj su te naredbe bile utemeljene odavno je istekla."

Sudije su navele da "trenutna pogranična kriza nije kovid kriza".

"A sudovi se ne bi trebali baviti održavanjem administrativnih odredbi osmišljenih za jednu vanrednu situaciju samo zato što izabrani zvaničnici nisu uspjeli riješiti drugu vanrednu situaciju. Mi smo sud, a ne kreatori politike posljednje instance", navode sudije.

Portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je u utorak da će Bidenova administracija "postupiti u skladu s naredbom i pripremiti se za sudsku reviziju".

"U isto vrijeme, napredujemo u našim pripremama za upravljanje granicom na siguran, uredan i human način kada se 'Član 42’'na kraju ukine, te ćemo nastaviti širiti legalne mogućnosti za imigraciju", dodala je ona. "'Član 42' je javno-zdravstvena mjera, a ne imigracijska prisilna mjera i ne bi se trebao produžavati na neodređeno vrijeme."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG