Linkovi

Vrhovni sud SAD objavio podatke: Sudije primali poklone, putovanja, karte za koncert, ugovore za knjige ...


Sudije Vrhovnog suda SAD poziraju za grupni portret na Vrhovnom sudu u Washingtonu
Sudije Vrhovnog suda SAD poziraju za grupni portret na Vrhovnom sudu u Washingtonu

Sudije Vrhovnog suda SAD prijavile su da su primile poklone uključujući boravak u hotelu na Baliju i ulaznice za koncert Beyonce, kao i skoro 1,6 miliona dolara predujmova za knjige i autorskih honorara u godišnjim obrascima za objavljivanje finansijskih podataka za 2023. koji su objavljeni u petak.

Konzervativni sudija Clarence Thomas, koji je bio pod kritikom jer nije otkrio poklone od biznismena i republikanskog donatora Harlana Crowa, revidirao je svoj obrazac za 2019. kako bi potvrdio da je prihvatio "hranu i smještaj" u hotelu na Baliju i u kalifornijskom klubu.

Liberalna sutkinja Kentaji Brown Jackson rekla je da je dobila četiri karte za koncert od muzičke superzvijezde Beyonce Knowles-Carter u vrijednosti od 3.711,84 dolara.

Sudac Samuel Alito
Sudac Samuel Alito

A konzervativni sudija Samuel Alito, na udaru kritika zbog izvještaja da su zastave povezane s pokušajima Donalda Trumpa da poništi svoj izborni poraz 2020., dobio je 90 dana produženja prijave.

Dokumentacija pokazuje spoljne prihode, poklone i investicione transakcije sudija u prošloj godini. Pomno ih prate dok se sudije suočavaju sa sve većom kontrolom etike nakon otkrića da neki od njih nisu prijavili luksuzna putovanja, uključujući privatne avione, i transakcije nekretninama.

Tomas je prijavio da nije putovao 2023. nakon što je otkrio putovanja u Dallas, Teksas i njujorške planine Adirondack 2022. On je naveo sigurnosnu zabrinutost nakon curenja odluke suda iz 2022. da poništi ustavno pravo na abortus kako bi opravdao potrebu da se putuje privatno.

Otkrivanja su pokazala unosnu prirodu izdavanja knjiga za članove najvišeg pravosudnog tijela u zemlji. Predujam za Jacksonove memoare "Lovely One, opens new tab", koji je planiran za objavljivanje u septembru, iznosio je 893.750 dolara.

Pored ulaznica za Beyonce, Jackson je rekla da je dobila i umjetnička djela za svoje odaje u vrijednosti od 12.500 dolara.

Justice Kavanaugh Minnesota
Justice Kavanaugh Minnesota

Konzervativni sudac Brett Kavanaugh uvrstio je knjigu "prihod od tantijema" od Javelin Group i Regnery Publishinga u iznosu od 340.000 dolara.

Novinska web stranica Axios izvijestila je u četvrtak da piše memoare za koje se očekuje da će biti objavljeni 2025. ili 2026. godine. Konzervativna sutkinja Neil Gorsuch prijavila je 250.000 dolara autorskih honorara za knjige, kao i liberalna sutkinja Sonia Sotomayor skoro 87.000 dolara.

Prihodi od objavljivanja dopunjuju plate sudija. Ove godine će osam pomoćnika sudija dobiti 298.500 dolara, dok će glavni sudija John Roberts dobiti 312.200 dolara.

Alito, član konzervativne većine 6-3 u sudu, upleten je u etičke kontroverze nakon što je odbio da se izvuče iz dva neriješena slučaja vezana za izbore 2020. i napad 6. januara 2021. na američki Kapitol.

Alito je rekao da je zastave na njegovim kućama postavila njegova supruga i da niko od njih nije znao da su zastave povezane sa Trumpovim pokretom "Stop the Steal".

Pod pritiskom kritika zbog etičkih standarda, sudije su u novembru usvojile svoj prvi kodeks ponašanja.

Kritičari i neke demokrate u Kongresu kažu da etički kodeks ne ide dovoljno daleko da promoviše transparentnost, nastavljajući da odluke o izuzeću iz predmeta prepušta samim sudijama i ne pruža nikakav mehanizam za provođenje.

Demokrate su ponovile potrebu za zakonima prošlog mjeseca nakon što je Alito odbio njihove pozive na izuzeće u slučajevima izbora 2020. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG