Linkovi

Vrhovni sud SAD promijenio kvalifikaciju opstrukcije u optužnici protiv Trumpa i pobunjenika za napad na Capitol


Donald Trump drži govor 6. januara 2021.
Donald Trump drži govor 6. januara 2021.

Vrhovni sud SAD-a podigao je u petak kriterijume za tužioce koji podižu optužbe u slučaju opstrukcije izbora, protiv Donalda Trumpa i optuženih za napad na Capitol 6. januara 2021. godine.

Sudije su presudile sa 6 prema 3 da odbace odluku nižeg suda koja je dozvolila optužbu za ometanje zvaničnog postupka - to jest kongresnu potvrdu pobjede predsjednika Joea Bidena nad Trumpom koju su izgrednici pokušali da spriječe - koja je podignuta protiv optuženog Josepha Fischera, bivšeg policajca. Sudije su naložile nižem sudu da ponovo razmotri to pitanje.

Sud je, u odluci koju je napisao glavni sudija John Roberts, zauzeo usko gledište o kvalifikaciji opstrukcije, uz dodatak da tužioci moraju pokazati da je optuženi "narušio dostupnost ili integritet" dokumenata ili drugih zapisa u vezi sa zvaničnim postupkom ili pokušao to da uradi. Robertsu su se pridružile kolege konzervativne sudije Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh, kao i liberalna sutkinja Ketanji Brown Jackson.

Roberts je odbacio labavije tumačenje Sekretatijata za pravođe o tome šta predstavlja opstrukciju, i nazvao to novom interpretacijom koja bi kriminalizovala širok spektar prozaičnog ponašanja, zbog čega bi aktivisti i lobisti bili u opasnosti da budu decenijama u zatvoru.

Konzervativna sutkinja Amy Coney Barrett odvojila je mišljenje, a pridružile su se i liberalne sudije Sonia Sotomayor i Elena Kagan.

Fischer je osporio optužbu za opstrukciju, koju su federalni tužioci podigli protiv njega i stotina drugih, uključujući Trumpa, u slučajevima vezanim za 6. januar.

Trump je suočen sa dvije optužbe u vezi sa opstrukcijom u okviru krivične optužnice od četiri tačke, podignute u slučaju koji je prošle godine pokrenuo specijalni tužilac Jack Smith. Krivično djelo potpada pod Sarbanes-Oxley federalni zakon iz 2002. godine, koji je usvojen nakon skandala sa računovodstvenim prevarama u sada nepostojećoj energetskoj kompaniji Enron.

Federalni tužioci optužili su Trumpa da je vršio pritisak na vladine zvaničnike da ponište rezultate izbora 2020. i ohrabrio svoje pristalice da marširaju na Capitol 6. januara kako bi natjerali Kongres da ne potvrdi Bidenovu pobjedu, na osnovu lažnih tvrdnji o prevari sa glasovima.

Na dan kada je Kongres trebalo da potvrdi Bidenovu pobjedu, Trumpove pristalice su upale u Capitol, probile barikade, napale policajce, uništavale zgradu i natjerale poslanike i druge da pobjegnu radi bezbjednosti.

Trumpove pristalice u napadu na Capitol Hill 6. januara 2021.
Trumpove pristalice u napadu na Capitol Hill 6. januara 2021.

Trump i njegovi saveznici su također osmislili plan da koriste lažne delegate iz ključnih država kako bi spriječili verifikaciju.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta George Washington Randall Eliason, bivši federalni tužilac, rekao je da odluka Vrhovnog suda možda neće spriječiti Smitha da Trumpa optuži za opstrukciju.

"Sud priznaje da podnošenje lažnih dokaza i dalje može predstavljati kršenje zakona, pa se čini da bi sa šemom lažnih delegate optužbe i dalje trebalo da opstanu", rekao je Eliason.

Očekuje se da će Vrhovni sud u ponedjeljak donijeti odluku o tome da li Trump ima imunitet od krivičnog gonjenja u slučaju opstrukcije izbora. Trump se izjasnio da nije kriv.

Šta dalje?

Bidenova kampanja u saopštenju kaže da odluka od petka ne mijenja fundamentalnu istinu da će Donald Trump uvijek sebe stavljati iznad demokratije.

"Nasilni pobunjenici i oni koji ih ohrabruju moraju da odgovaraju, ali Donald Trump misli drugačije", dodaje se u saopštenju kampanje.

Državni tužilac Merrick Garland razočaren je presudom.

"6. januar je bio napad bez presedana na kamen temeljac našeg sistema vlasti , miran prenos vlasti sa jedne administracije na drugu", rekao je Garland, dodajući da odluka od petka "ograničava važan savezni zakon koji Sekretarijat pokušava da koristi da obezbijedi da se oni koji su najodgovorniji za taj napad suoče sa odgovarajućim posljedicama".

Optužba za opstrukciju predviđa kaznu do 20 godina zatvora, iako su optuženi 6. januara osuđeni za ometanje dobili daleko manje kazne.

Tužioci su Fischera optužili za napad na policiju koja je čuvala ulaz u Capitol. Fishcer, koji je u to vrijeme bio pripadnik policije grada Sjevernog Cornwalla u Pennsylvaniji, ušao je u zgradu i pritisnuo štit policajca, dok su snage reda pokušavale da uklone izgrednike, prema tužiocima.

U Capitolu je ostao četiri minuta prije nego što ga je policija izbacila, rekli su. Fischer je čekao suđenje po šest drugih krivičnih tačaka, kao što su napadi ili ometanje policajaca i za građanske nerede, dok je njegovo osporavanje opstrukcije nastavljeno.

Federalni tužioci procjenjuju da bi ova presuda mogla da utiče na oko 250 od oko 1.400 ljudi optuženih za napad na Capitol. Prema podacima Sekretarijata za pravosuđe, oko 50 okrivljenih 6. januara je osuđeno za opstrukciju bez ikakvog drugog krivičnog djela. Od toga, oko polovina trenutno služi zatvorsku kaznu, manje od 2% svih optuženih slučajeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG