Linkovi

Vrhovni sud SAD počinje razmatranje prava na abortus


"Dalje sa zabranama od mog tijela", transparent pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda SAD.
"Dalje sa zabranama od mog tijela", transparent pristalica prava na abortus ispred Vrhovnog suda SAD.

Vrhovni sud SAD počeće u srijedu da razmatra slučaj koji je povezan sa pravom na abortus. Sudije će saslušati argumente u slučaju države Mississippi koja želi da ograniči pravo na abortus dato presudom Roe protiv Wadea iz 1973.

Država Mississippi je želi da ponovo uvede zakon prema kojem je abortus zabranjen poslije 15 nedjelje trudnoće, koji su niži sudovi blokirali. Očekuje se da presuda bude donesena do kraja juna 2022.

Slučaj Roe protiv Wadea bio je prekretnica u domenu prava na abortus u SAD i na federalnom nivou osigurao da sve žene imaju pravo da okončaju trudnoću kada žele i da vlada u to ne smije da se miješa.

Zbog konzervativne većine u Vrhovnom sudu (6-3), protivnici abortusa nadaju se da će presuda Roe protiv Wadea biti ukinuta.

Mississippi je jedna od 12 država u kojoj je republikanska vlast donijela stroge zakone o abortusu. Texas je takođe zabranio abortus poslije šeste nedjelje trudnoće i taj slučaj se nalazi pred Vrhovnim sudom, ali odluka o ustavnosti tog zakona još nije donijeta.

Roe protiv Wadea je osigurao da vlada ne može da zabranjuje abortuse prije 24 ili 28 nedjelje trudnoće.

Zabrana u Mississippiju i Texasu direktno je suprotstavljena tome.

Pristalice prava na abortus stahuju da bi, ako Vrhovni sud dozvoli Mississippiju da primijeni strogi zakon, to moglo da znači da će konzervativne države lakše zabranjivati abortus.

Ako presuda Roe protiv Wadea bude ukinuta, žene u Americi koje budu želele da okončaju trudnoću, možda će morati da ulaze u "sivu zonu" i traže način da nelegalno obave abortus, što povećava zdravstvene rizike.

Abortus je jedno od najsporniji pitanja u SAD. Anketa Reutersa i Ipsosa iz juna 2021. pokazala je da 52 odsto ispitanika smatra da abortus treba da bude legalan, dok 36 odsto misli suprotno.

Šest od devet sudija Vrhovnog suda su konzervativni, a troje je postavio bivši predsjednik Donald Trump - glasni protivnik prava na abortus.

Poslednja sudija koju je postavio Trump, Amy Coney Barrett, poznata je po protivljenju pravu na abortus, ali kada je došla u Vrhovni sud odbila je da se izjasni o tome kako će odlučivati u slučaju potencijalne zabrane abortusa.

Druga dvojica Trumpovih sudija, Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh​, suprotstavili su se odluci Vrhovnog suda iz 2020. kojom je ukinuto pravo države Louisiane da nameće posebna ograničenja doktorima koji rade abortuse.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG