Linkovi

Vrhovni sud SAD usvojio etički kodeks, sudije prihvatale luksuzna putovanja i poklone


Pogled na zgradu Vrhovnog suda SAD, 23. juna 2023, u Washingtonu.
Pogled na zgradu Vrhovnog suda SAD, 23. juna 2023, u Washingtonu.

Vrhovni sud SAD usvojio je u ponedjeljak svoj prvi formalni kodeks ponašanja, nakon višemjesečnog pritiska zbog neotkrivenih primljenih poklona i putovanja koje su bogati donatori obezbijedili nekim sudijama.

Devetero sudija je dugo radilo bez obavezujućih propisa koji se odnose na njihovo etičko ponašanje, ali su sada sami uspostavili kodeks čiji je cilj da "na jednom mjestu grupiše etička pravila i principe koji usmjeravaju ponašanje članova suda", navodi se u kratkom saopštenju.

U nepotpisanom saopštenju, sudije su navele da će kodeks uspostaviti prihvatljivu etičku praksu koju sudije odavno poštuju.

Novi kodeks nema mehanizam za sprovođenje, ostavljajući svakom sudiji da ga sam poštuje.

Ova odluka donijeta je nakon višemesječnog izvještavanja o neotkrivenim poklonima koje su sudija Clarence Thomas i njegova supruga primili od milijardera i republikanskog donatora Harlana Crowa.

Thomas je navodno odlazio na luksuzna putovanja i bavio se transakcijama nekretnina sa Crowom i učestvovao u prikupljanju sredstava za konzervativnu Kochovu političku mrežu.

Sudije Samuel Alito i Sonia Sotomayor također su bili pod lupom — Alito zbog toga što je išao na pecanje sa republikanskim donatorom, a Sotomayor zato što je njeno osoblje vršilo pritisak na koledže i biblioteke da kupe velike količine njenih knjiga kako bi ih prodavali publici za vrijeme njenih posjeta tim ustanovama.

Sudije Amy Coney Barrett, Elena Kagan i Brett Kavanaugh bili su glasni zagovornici uvođenja etičkog kodeksa.

Etički kodeks uvodi se u trenutku kada se povjerenje javnosti u sud približava rekordno niskom nivou, prema nedavnoj anketi Galupa.

Demokrate, uključujući senatora Dicka Durbina, predsjednika senatskog Odbora za pravosuđe, pozvali su na donošenje etičkog kodeksa za sud i planiraju da pozovu Crowa i aktivistu Leonarda Lea u vezi sa njihovom ulogom u plaćanju Thomasovog luksuznog odmora.

Neki republikanci su odbacili napore demokrata da istraže etiku sudija ocijenivši ih kao reakcije liberala uznemirenih zbog konzervativne orijentacije suda.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG