Linkovi

Vrhovni sud raspravlja o zabrani abortusa u Texasu


Zgrada Vrhovnog suda SAD u Washingtonu (Foto: Reuters/Tom Brenner)
Zgrada Vrhovnog suda SAD u Washingtonu (Foto: Reuters/Tom Brenner)

U američkom Vrhovnom sudu u ponedjeljak je počelo iznošenje argumenata po tužbama koje su administracija predsjednika Joea Bidena i klinike podnijeli protiv zakona u Texasu kojim se gotovo zabranjuje abortus, dok je građanima dozvoljeno da osiguraju njegovo sprovođenje - što je novina zbog kojeg je sporna mjera bila zaštićena od eventualnog ukidanja pred nižim sudovima. 

Pravo na abortus u Sjedinjenim Državama moglo bi da bude ugroženo dok devet sudija raspravlja o zakonu kojim se abortusi u Texasu zabranjuju poslije oko šest nedjelja trudnoće, dok će 1. decembra saslušati i argumente o legalnosti mjere u Missouriju, kojom se ta procedura zabranjuje poslije 15. nedjelje.

Vrhovni sud pristao je da razmotri spor u pogledu texaškog zakona neubičajeno brzo - 22. oktobra - čime je zaobišao niže sudove koji također razmatraju to pitanje. Većina sudija, glasanjem 5 prema 4, također je odbila da zaustavi sprovođenje spornog zakona.

Pred najvišom sudskom instancom u zemlji trebalo bi da bude odlučeno da li federalni sudovi mogu da razmotre tužbe protiv zakona u Texasu, te da li američka vlada može da pokuša da spriječi njegovo sprovođenje. Ako sudije odluče da federalni sudovi ne mogu da učestvuju u tom procesu, slična zakonska rješenja bi mogla da budu usvojena i u drugim američkim državama čime bi bio ograničen pristup abortusu u dijelovima SAD.

Zakoni usvojeni u Texasu i Mississippiju su među brojnim restrikcijama prava na abortus, koje su republikanci proteklih godina podržali na nivou saveznih država. Niži sudovi su blokirali sprovođenje zakona u Mississippiju.

Ispred Vrhovnog suda u ponedjeljak su se okupili protivnici i pristalica zakona u Texasu.

Protivnici abortusa nadaju se da će Vrhovni sud, u kojem konzervativci imaju većinu od 6 naprema 3, ograničiti pravo na prekid trudnoće ili čak ukinuti odluku iz 1973. godine, u slučaju Roe protiv Wadea, kojom je ženama priznato ustavno pravo na abortus, koji je legalizovan širom SAD.

Vrhovni sud će saslušati odvojene argumente po dvije tužbe podnijete protiv zakona u Texasu kojim se zabranjuje abortus u periodu kada mnoge žene još nisu svjesne da su trudne. Izuzeti su dokumentovani hitni zdravstveni slučajevi, ali ne i trudnoće koje su rezultat silovanja i incesta.

Građanima je također omogućeno da tuže svakoga ko izvrši ili pomogne ženi u prekidu trudnoće - pošto se detektuje srčana aktivnost fetusa.

Zbog te odredbe, teže je direktno tužiti državu, što zakonsko rješenje štiti od eventualnog ukidanja pred sudovima. Građani mogu da budu nagrađeni sa najmanje 10.000 dolara ako, prema zakonu, budu uspješni u podizanju tužbe.

Klinike u kojima se vrše abortusi i Bidenova administracija ocijenili su da je zakon neustavan i da je osmišljen da bi se izbjegla sudska kontrola.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG