Linkovi

Vrhovni sud: Pilula za abortus ostaje dostupna


Vrhovni sud SAD, fotografisan u petak 21. aprila 2023. godine. (Foto: AP/Alex Brandon)
Vrhovni sud SAD, fotografisan u petak 21. aprila 2023. godine. (Foto: AP/Alex Brandon)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u petak je donio odluku da će pilula koja se najčešće koristi za abortus ostati dostupna ženama, odbacujući time restrikcije nižih sudova dok su u toku sudske parnice.

Sud je na taj način odobrio hitne zahtjeve administracije predsjednika Joe Bidena i kompanije Danco Laboratorije, koja proizvodi lijek mifepriston. Oni su se žalili na presudu nižeg suda u Texasu kojom je poništeno odobrenje za upotrebu pilule.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je mifepriston za upotrebu 2000. godine. Od tada ga je za bezbjedno okončanje trudnoće koristilo više od pet miliona žena. U kombinaciji sa drugim lijekom – misoprostolom – danas se koristi u više od polovine svih prekida trudnoće u SAD.

Tužba kojom se traži zabrana mifepristona podnijeta je u Amarillu u Texasu u novembru 2022. godine. Konzervativna hrišćanska organizacija Alijansa za odbranu slobode tvrdila je da je FDA donijela pogrešnu odluku kada je odobrila mifepriston.

Tužba je podnesena baš u Amarillu zbog sudije Matthewa Kacsmaryka, koga je imenovao bivši predsjednik Donald Trump i koji je u više navrata presudio protiv Bidenove administracije, po različitim pitanjima. Tako je bilo i u ovom slučaju, gdje je 7. aprila 2023. nametnuo ograničenja za pristup mifepristonu.

Odlučujući po hitnoj žalbi, dvoje sudaca Apelacionog suda je navelo da originalno odobrenje za lijek može ostati na snazi dok slučaj ne bude okončan na federalnim sudovima, ali su naveli da ostatak Kacsmarykove presude može da postane važeći.

Takva njihova odluka bi u suštini poništila promjene koje je FDA napravio od 2016. godine, uključujući produženje roka za bezbjedno korištenje mifepristona sa sedam na 10 sedmica trudnoće. Sud je također naveo da se lijek više ne može slati poštom ili izdati kao generički lijek, te da pacijentice koji ga traže moraju tri puta posjetiti doktora.

Stvari je dodatno zakomplikovalo to što je istog dana federalni sud u Washingtonu donio odluku, po tužbi 17 država u kojima vlast imaju demokrate, da se ne ograniči pristup mifepristonu. Sudija Thomas O. Rice, kojeg je imenovao Barack Obama, naložio je da FDA ne preduzima ništa što bi ograničilo dostupnost pilule.

Bidenova administracija i kompanija Danco Laboratorije su naveli da je nemoguće istovremeno poštovati direktive oba suda, te da će nastupiti haos ako restrikcije iz Texasa ostanu na snazi dok slučajevi prolaze kroz različite sudske nivoe.

Predsjednik Biden je pohvalio Vrhovni sud što je dozvolio pristup mifepristonu dok se sudska borba nastavlja:

“Ulozi ne mogu biti veći za žene širom Amerike. Nastaviću da se borim protiv politički vođenih napada na zdravlje žena. Ali da budemo jasni – američki narod mora nastaviti da koristi svoj glas na biralištima kao svoj glas i izabrati Kongres koji će donijeti zakon kojim se vraća zaštita iz slučaja Roe protiv Wadea”.

U junu prošle godine, Vrhovni sud je ukinuo ustavom zagarantovano pravo na abortus, odlukom većine konzervativnih sudija 6 protiv 3. Sudije su poništile dvije ključne odluke koje su štitile pravo na abortus: u slučaju Roe protiv Wadea1973. godine, i organizacije za zaštitu prava na abortus "Planned parenthood" protiv Casey 1992. godine.

U mišljenju suda, čiji je autor konzervatvni sudija Samuel Alito, navodi se da se u Ustavu zemlje ne pominje abortus, niti Ustav garantuje pravo na prekid trudnoće preko prava na slobodu.

Upravo Alito, kao i sudija Clarence Thomas, glasali su da restrikcije koje je nametnuo sud iz Teksasa ostanu na snazi. Ostale sudije nisu davale komentare.

Izvjesno je da će odluka Vrhovnog suda od petka ostaviti pristup mifepristonu nepromijenjen barem do naredne godine, dok ne budu okončani svi sudski postupci i žalbe, uključujući i potencijalne žalbe Vrhovnom sudu.

U tekstu su korištene informacije iz teksta AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG