Linkovi

Vrhovni demokrata očekuje da će Mueller dati "značajne dokaze" za Trumpov opoziv


Jerrold Nadler, Demokrata
Jerrold Nadler, Demokrata

Vodeći Demokrat u Domu kaže da će specijalni advokat Robert Mueller dati "veoma značajne dokaze" koji će poslužiti kao argument za opoziv američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Ovo je predsjednik koji je prekršio zakon šest puta od nedjelje," izjavio je predsjednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe Jerrold Nadler za Fox televiziju.

Zakonodavci iz Trumpove republikanske stranke, međutim, predviđaju da će dugo očekivano saslušanje ove sedmice neće donijeti ništa više od ponovnog objavljivanja ranije objavljenih informacija.

Takođe u nedjelju na Fox televiziji, kongresmen Doug Collins, najviši republikanac u Odboru za pravosuđe, optužio je demokrate da "idu za stvarima koje smo već znali".

Mueller će u srijedu svjedočiti pred dva doma komiteta o svojoj istrazi o tome da li je kampanja Trumpa ušla u dosluh s Rusijom da bi se ona miješala u predsjedničke izbore 2016. godine i da li je Trump ometao pravdu u pokušaju da zaustavi istragu.

FILE - Robert Mueller, then-special counsel probing Russian interference in the 2016 election, departs Capitol Hill following a meeting with lawmakers, in Washington, June 21, 2017.
FILE - Robert Mueller, then-special counsel probing Russian interference in the 2016 election, departs Capitol Hill following a meeting with lawmakers, in Washington, June 21, 2017.

"Moramo da predstavimo ili da Mueller predstavi te činjenice američkom narodu ... zato što se administracija mora smatrati odgovornom i nijedan predsjednik ne može biti iznad zakona", rekao je Nadler.

Muellerpv izvještaj izvještaj zaključuje da nema dovoljno dokaza da se utvrdi da su Trump ili njegova kampanja sarađivali s Rusijom.

Ali Mueller je napisao da ne može osloboditi Trumpa od navoda o opstrukciji pravde, okrećući stvar ka glavnom tužiocu Williamu Barru. Barr je rekao da ne može naći dokaze o opstrukciji.

Trump je bio veoma kritičan prema istraživanju Muellera, ali kaže da ga izvještaj čisti od svake navodne kriminalne aktivnosti.

Mueller je rekao da je vrlo pažljivo odabrao riječi u svom izvještaju i da neće dati nikakve druge informacije ni u jednom javnom svjedočenju.

"Predsjednik i državni odvjetnik su lagali američkom narodu o onome što je bilo u Mueller-ovom izvješću ... predsjednik je rekao da nisu našli nikakav dogovor. To nije bilo istina, da nije našla opstrukciju, to nije istina.", izjavio je Nadler.

On kaže i da će zakonodavci postavljati Muelleru neka vrlo specifična pitanja o dijelovima izvještaja.

"Pogledajte stranicu 344, paragraf dva ... da li opisuje ometanje pravde ... da li ste vi primjetili da je predsjednik to uradio?"

Republikanci su uznemireni zbog onoga što smatraju demokratskim naporima da zadrže ono što smatraju kao jednostrano, ali pretjerano i detaljno istraživanje predsjednika na naslovnim stranama.

"To je kao da se vratite i nađete knjigu na polici koja izgleda novo i onda odjednom počnete da čitate i kažete "čekaj, već sam ovo pročitao ", rekao je Collins na Fox televiziji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG