Linkovi

Predstavnički dom: Odbačen prijedlog za opoziv Predsjednika Trumpa


President Donald Trump listens during a Cabinet meeting in the Cabinet Room of the White House, July 16, 2019, in Washington.

Predstavnički dom Kongresa SAD ubjedljivom većinom odbacio je prijedlog demokratskog kongresmena za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog nedavnih rasističkih uvreda na račun četiri demokratske predstavnice.

Glasanje je pokazalo koliko su demokrate podijeljene po pitanju pokušaja da se Trump ukloni prije izbora 2020.

Prijedlog teksaškog demokrate Ala Grina je odbačen sa 332 glasa dok je 95 kongresmena glasalo za , a protiv predloženih mjera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše AP, da je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata, bila uspješna u naporima da spriječi pokušaj opoziva prije pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smjenu predsjednika.

"Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav", rekao je Grin poslije glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv opoziva.

"Ovo je jedino što su oni htjeli da urade još od dana izbora", rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Trump je pokušaj ošoziva nazvao "najsmješnijim projektom u koji je ikada bio uključen".

On je rekao da je "ogromna većina protiv opoziva završetak te priče" i pozvao demokrate da se "vrate poslu".

Kongresmen Grin je prijedlog za opoziv podnio zbog Trumpovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se "vrate u svoje zemlje". Poslanice Aleksandrija Okazio-Kortes, Ajana Presli, Ilhan Omar i Rašida Tlaib su pripadnice manjina, ali sve imaju američko državljanstvo i samo Omar nije rođena u SAD.

XS
SM
MD
LG