Linkovi

Vraćaju se pande iz Kine u Washington


Pande u maju 2022. godine u Washingtonu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin, File)
Pande u maju 2022. godine u Washingtonu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin, File)

Dvije džinovske pande stižu u Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu iz Kine do kraja godine. Zoološki vrt je to objavio u srijedu, oko pola godine nakon što je poslao svoje tri pande nazad u Kinu.

Broj pandi u američkim zoološkim vrtovima stalno se smanjivao kako su ugovori o njima propadali tokom diplomatskih tenzija između SAD i Kine koje su i dalje visoke oko ekonomskih odnosa, tehnologije, trgovine, Tajvana, pa čak i špijunskog balona. Nacionalni zoološki vrt i biološki institut Smithsonian saopštili su da se vraća par pandi Bao Li i Qing Bao.

Džinovske pande su ikone u Washingtonu, i omiljene širom zemlje i svijeta. Više od pola vijeka, institut je kreirao i održavao jedan od najistaknutijih svjetskih programa za očuvanje džinovskih pandi, pomažući da se panda pomeri iz „ugrožene” u „ranjivu” na globalnoj listi vrsta koje su u opasnosti od izumiranja.

„Oduševljeni smo što možemo da najavimo sljedeće poglavlje našeg partnerstva za uzgoj i očuvanje koje počinje dobrodošlicom dva nova medvjeda, među njima potomka naše voljene porodice pandi, u Washingtonu”, rekla je Brandie Smith, direktorica zoološkog vrta.

„Ovaj historijski trenutak je dokaz da je naša saradnja sa kineskim kolegama imala nevjerovatan uticaj. Kroz ovo partnerstvo povećali smo populaciju pandi, unaprijedili zajedničko razumijevanje kako da brinemo o ovom medvjedu i naučili šta je potrebno za zaštitu divljih pandi i očuvanje prirodnog staništa”, dodala je ona.

Zoološki vrt Atlanta priprema se da vrati roditelje pande Lun Lun i Yang Yang sa njihovim blizancima rođenim u Americi, rekli su zvaničnici zoološkog vrta. Ne zna se još datum transfera, ali najvjerovatnije će se dogoditi između oktobra i decembra.

Moguće je da će Amerika dočekati još jedan novi par pandi prije nego što medvjedi iz Atlante odu. Zoološki vrt San Diega saopštio je prošlog mjeseca da su članovi osoblja nedavno otputovali u Kinu da upoznaju pande Yun Chuan and Xin Bao, koje bi mogle da stignu u Californiju već ovog ljeta. Također je najavljen poseban sporazum o slanju para pandi za razmnožavanje u San Francisco.

Pande su dugo bile simbol američko-kineskog prijateljstva otkako je Peking poklonio par nacionalnom zoološkom vrtu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa. Kasnije je Peking pozajmio pande drugim američkim zoološkim vrtovima, a prihod je bio vraćen u programe očuvanja pandi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG