Linkovi

Ministarstvo sigurnosti BiH: Migranti iz voza u Bihaću biće smješteni u kasarni Ušivak kod Sarajeva


Bosnia and Herzegovina - Talgo train that goes on route Sarajevo-Bihac is stopped on a train station in Bihac with 90 migrants passengers who are not allowed to leave the train. 24. October 2018.
Bosnia and Herzegovina - Talgo train that goes on route Sarajevo-Bihac is stopped on a train station in Bihac with 90 migrants passengers who are not allowed to leave the train. 24. October 2018.

Počelo je izmještanje migranata i izbjeglica iz talgo voza koji je u utorak uveče stigao u Bihać, u autobuse koje je obezbijedilo Ministarstvo sigurnosti BIH. Oko 100 migranata autobusima će biti odveženo u Sarajevo u novootvoreni prihvatni centar napravljen na lokaciji bivše kasarne Ušivak, javlja RSE.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vozom u kojem su se nalazili migranti. Dogovoreno je da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom. Javnost je o ovome obaviještena saopćenjem iz Ministarstva.

U saopćenju se još navodi da je Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK.

Ministar Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zadravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osjećaju sigurno”, kazao je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom. Ministarstvo sigurnosti BiH, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata. Podsjećamo, za ovu namjenu već se koriste hotel Sedra u Cazinu i Salakovac kod Mostara.

Planirano je da se voz, uz policijsku pratnju, zajedno sa putnicima izbjeglicama i migrantima vrati u Sarajevo. Međutim, putnici ne žele nazad, a kao problem se pojavljuje i ugovorni odnos između BH Željeznica i putnika, koji je nastao u momentu kupovine voznih karata.

Direktor bihaćke direkcije BH-Željeznica Samir Alagić potvrdio je da se talgo voz sinoć nije vratio za Sarajevo, prema redu vožnje i još uvijek se nalazi na stanici u Bihaću

„Što se tiče nas u Željeznicama FBiH u više navrata a zadnju put u nedelju tražili smo asistenciju Ministarstva sigurnosti BiH i MUP kantona Sarajevo da se ne dozvoli ulazak migranata u voz Sarajevo-Bihać, odnosno da se onemogući kupovina karata i da se i odstrane sa željezničke stanice. Odgovorili su nam da nisu nadležni i da se migrantima ne može ograničiti sloboda kretanja.

Voz je došao u pola jedan oni su negodovali, neće da se vrate nazad. Bilo je i incidentnih situacija nakon čega su nam naši radnici koji prate voz rekli da nisu sigurni da se vrate... S druge strane, mi imamo ugovornu obavezu sa ljudima koji su kupili kartu i nema načina da ih mi vratimo nazad bez da oni kupe kartu i da se izvrši pratnja i da ih vratimo do mjesta iz kojega su došli.

Prema informacijama MUP USK 144 migranta koji su putovali autobuskim noćnim linijama vraćeni su iz Ključa za Sarajevo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG