Linkovi

Von der Leyen: Cijeli Zapadni Balkan pripada EU


Europe State of Union

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je prilikom otvaranja mosta Svilaj na rijeci Savi, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), u četvrtak (30. septembar) kako most "povezuje Zapadni Balkan i Evropsku uniju".

Most se nalazi na graničnom prelazu BiH i Hrvatske.

Dodala je da je Evropska unija uložila 25 miliona eura u izgradnju mosta.

"Suština ovog projekta je povezivanje između zemalja, naroda i kultura što je veoma značajno za našu zajedničku budućnost. BiH i cijeli Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. To je u zajedničkom interesu i vjerujem da je to naša sudbina", kazala je predsjednica Evropske komisije koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ona je najavila i kako će se na predstojećem samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sloveniji razgovarati o budućoj viziji EU.

"Lideri regiona moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno", rekla je Von der Leyen.

Dodala je i da ima dobre vijesti iz Brisela, jer su Srbija i Kosovo postigli sporazum kojim će se stabilizovati situacija na sjeveru Kosova i omogućiti rad na održivom rješenju.

Prema njenim riječima, Evropska unija je u ekonomski oporavak uložila 3,3 milijarde eura za podršku partnerima na Zapadnom Balkanu, dok je 380 miliona eura osigurano za BiH.

Na otvorenju mosta Svilaj su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija, te predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

XS
SM
MD
LG