Linkovi

Von der Leyen: Cijeli Zapadni Balkan pripada EU


Europe State of Union
Europe State of Union

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je prilikom otvaranja mosta Svilaj na rijeci Savi, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), u četvrtak (30. septembar) kako most "povezuje Zapadni Balkan i Evropsku uniju".

Most se nalazi na graničnom prelazu BiH i Hrvatske.

Dodala je da je Evropska unija uložila 25 miliona eura u izgradnju mosta.

"Suština ovog projekta je povezivanje između zemalja, naroda i kultura što je veoma značajno za našu zajedničku budućnost. BiH i cijeli Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. To je u zajedničkom interesu i vjerujem da je to naša sudbina", kazala je predsjednica Evropske komisije koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ona je najavila i kako će se na predstojećem samitu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sloveniji razgovarati o budućoj viziji EU.

"Lideri regiona moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno", rekla je Von der Leyen.

Dodala je i da ima dobre vijesti iz Brisela, jer su Srbija i Kosovo postigli sporazum kojim će se stabilizovati situacija na sjeveru Kosova i omogućiti rad na održivom rješenju.

Prema njenim riječima, Evropska unija je u ekonomski oporavak uložila 3,3 milijarde eura za podršku partnerima na Zapadnom Balkanu, dok je 380 miliona eura osigurano za BiH.

Na otvorenju mosta Svilaj su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija, te predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG