Linkovi

Pitanje BiH mora biti veći prioritet za SAD


Kurt Volker, bivvši američki ambasador pri NATO
Kurt Volker, bivvši američki ambasador pri NATO

Sjećate li se Bosne i Hercegovine? naslov je članka koji je nedavno objavio Kurt Volker, bivši ambasador SAD u NATO-u

Kurt Volker, bivši američki ambasador pri NATO savezu, a danas savjetnik Atlanskog vijeća i predsjednik Centra za transatlanske odnose u okviru magistarskog i doktoralnog programa medjunarodnih odnosa na univerzitetu Johns Hopkins, se u razgovoru sa našom novinarkom Indom Swanke osvrće na momentalni politički zastoj u Bosni i Hercegovini dajući vlastite prijedloge snažnijeg američkog utjecaja koji će donijeti bolje rezulatate vodeći ka bržoj integraciji u NATO i Evropsku Uniju . Ambasador Volker u tom smislu kaže:

Posao smo počeli devedesetih godina na Balkanu, usred etničkog čišćenja, zaustavili smo konflit i imali viziju demokratske, prosperitetne regije, integrisane regije koja će biti dio NATO-a i EU. Bili smo vrlo uspješni do polovine izvršenja misije i onda kao da smo zaboravili gdje smo krenuli. I momentum i entuzijazam i vizija integracije ovog regiona se izgubila. Smatrao sam da je bitno ponovo skrenuti pažnju i pitati : Sjećate li se Bosne i Hercegovine? Sjećate li se Kosova? Mnogo smo investirali i u smislu trupa, i finansija i političkog kapitala da zaustavimo nasilje i stabilizujemo region, ali posao nikad nismo završili. Druge zemlje regiona kao što su Crna Gora, su napredovale ali i dalje trebaju našu pomoć, po tom Kosovo, čiju je nezavisnost priznala 21 članica Evropske Unije ali ne i ostale što onda Srbiji daje neku ohrabrenje da se taj proces može vratiti na staro.. No, u stvarnosti za to ne postoji mogućnost. Srbija realnost mora prihvatiti i stvoriti vlastitu evropsku orijentaciju i krenuti naprijed . No, za to joj trebaju ohrabrenje i pomoć. Mislim da je sada vrijeme za jedan ambiciozan pristup, i Evropska Unija i Nato moraju imaju afirmativnu politiku koja kaže: Ko god ispuni uvjete može postati članom. U okviru tog procesa mislim da mi moramo biti mnogo aktivniji.

VOA: Bosnu i Hercegovinu je NATO uvjetno primio u Akcioni plan za članstvo. Uzimajući u obzir vašu ideju o potrebi aktivnog pristupa ovim procesima, na koji način NATO treba da prati ispunjavanje uslova i kako se to može stimulisati?

Ambasador Volker: Prije svega želim reći da je to bila odlična odluka NATO-a i na tome želim čestitati američkom državnom sekretaru Hillary Clinton i drugima koji su na tome insistirali. To je pravi korak, no, kao što ste rekli BiH je prihvaćena uvjetno. Dakle prvo vojna imovina mora biti konsolidovana pod jedno zajedničko ministarstvo i to je jedan vrlo razuman zahtjev NATO, te nešto što se može učiniti. Ja znam da su zamjenik državnog sekretara Steinberg i španski ministar vanjskih poslova Moratinos išli u Bosnu i Hercegovinu i o tome razgovarali se s Miloradom Dodikom i siguran sam da se to može riješiti. To može biti i stimulans i dobar pravac za dalje. Mi moramo korisiti čimbenike koje već imamo da promoviramo progres. Naravno, držati odgovornima one koji svoj posao ne rade je korisno ali nije lako. Momentalna politika ide u korist nacionalističkim i separatističkim ciljevima i to se mora promijeniti. Treba stvoriti i stimulativne i destimulativne mjere koje će političare podstaći da djeluju za dobrobit svoje zemljei njene integracije u Evropu.

VOA: Da li to znači da američki angažman mora biti snažniji a politika prema regionu mnogo jasnija što trenutno nije slučaj i da li za to postolji politička volja u Washingtonu:

Ambasador Kurt Volker: Upravo sam o tome govorio u Senatu prošle sedmice i tada u sižeu rekao da radimo dosta dobrih stvari i na pravom smo putu , ali se proces mora ubrzati. Pitanje BiH mora biti mnogo veći prioritet za Sjedinjene države nego što to momentalno jeste. , zaključuje Kurt Volker u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG