Linkovi

'Vojska Srbije' marširala Prijedorom bez dozvole Predsjedništva BiH


Screenshot fotografije Vojske Srbije u Prijedoru
Screenshot fotografije Vojske Srbije u Prijedoru

Pripadnici Vojske Srbije imali su svečani defile kroz Prijedor 7. jula, uoči obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari, javila je entitetska Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Radi se o pitomcima i starješinama Vojne akademije u Beogradu, navodi RTRS.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je 7. jula da Predsjedništvo nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, kako je naveo, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana.

Bećirović je istakao da nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s tim događajem.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je nadležno za pitanje odbrane i vanjske politike, reagirao je na Facebooku kazavši da se "mora odmah utvrditi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritorij države BiH".

"Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i njegov zamjenik Aleksandar Goganović nisu odgovorili na pozive Radija Slobodna Evropa.

Tokom posljednjeg rata, u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba.

Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Svake godine u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti.

Krizni štab Prijedora 31. maja 1992. godine, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao je naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Na rukama su nesrbi morali nositi bijele trake. Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora.

Gradske vlasti u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ne dozvoljavaju nijedno spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane.

Vojska Srbije defilirala je 7. jula kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari 1942. godine tokom Drugog svjetskog rata. Defile i obilježavanje održano je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske.

U defileu su učestvovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović te državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik događaj je iskoristio kako bi ponovno "najavio" secesiju ovog entiteta od države Bosne i Hercegovine.

Najavio je i da će ponovo biti razmatran Prijedlog zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kojeg kolokvijalno nazivaju "zakon o stranim agentima".

Pored ostalog, ponovio je i da "Republika Srpska neće dozvoliti ulazak BiH u NATO".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG