Linkovi

Vojska SAD: Lider ISIS-a u Siriji ubijen u napadu dronom


Arhiv - Bespilotna letjelica američke vojske (Foto: AFP/James Lee Harper Jr./USAF)
Arhiv - Bespilotna letjelica američke vojske (Foto: AFP/James Lee Harper Jr./USAF)

Lider Islamske države (ISIS) u Siriji, jedan od pet vođa te ekstremističke organizacije, ubijen je u američkom vazdušnom napadu, saopštila je u utorak američka vojska.

Američka Centralna komanda je u saopštenju navela da je Maher al-Agal ubijen u napadu bespilotnom letjelicom u sjeverozapadnom dijelu Sirije, a da je jedan od njegovih bliskih saradnika teško ranjen, prenosi agencija Reuters.

"Ova operacija je detaljno planirana da bi se osigurao njen uspjeh. Početna istraga nagoviještava da nije bilo civilnih žrtava", navodi se u saopštenju i dodaje da je al-Agal odgovoran za razvijanje mreža ISIS-a van Iraka i Sirije.

Ubistvo al-Agala predstavlja još jedan udarac naporima Islamske države da se reorganizuje kao gerila nakon što je izgubila kontrolu nad velikim dijelovima teritorije.

Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika u Siriji, većinom na istoku zemlje podijeljene u desetogodišnjem građanskom ratu, mada administracija predsjednika Joea Bidena tek treba da iznese dugoročni plan za osmogodišnju misiju.

Sirijska civilna odbrana, humanitarna organizacija koja je aktivna u područjima pod kontrolom opozicionih snaga, saopštila je da je u napadu dronom pogođen motocikl u selu Haltan, u regionu Alepo, i da su ubijene dvije osobe.

U februaru, lider Islamske države raznio se tokom racije američke vojske u Siriji.

Ta ekstremistička organizacija je na vrhuncu moći od 2014.-2017. godine, vladala milionima ljudi i preuzimala odgovornost za napade u desetinama gradova širom svijeta.

Njen lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je kalifat na četvrtini teritorije Iraka i Sirije 2014. godine, prije nego što je ubijen u raciji američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Siriji 2019. godine, poslije kolapsa Islamske države.

Koalicija protiv ISIS-a, koju predvode Sjedinjene Držabe, saopštila je sredinom 2019. godine, da je Islamska država poslije poraza zadržala 14 do 18 hiljada pripadnika, među kojima i 3.000 stranaca, mada precizan broj nije poznat.

"ISIS i dalje predstavlja prijetnju po SAD i partnere u regionu", naveo je u saopštenju portparol Centralne komande poslije napada dronom.

Analitičari ocjenjuju da su se mnogi lokalni borci vratili normalnom životu, spremni da se ponovo angažuju ako se za to ukaže prilika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG