Linkovi

SAD: Vojna komanda spremna da slijedi Djeda Mraza. Svi mogu pratiti njegov put


Norad "prati" Djeda Mraza
Norad "prati" Djeda Mraza

Dok djeca širom svijeta željno iščekuju dolazak Djeda Mraza, vojska je spremna da ga prati i vidi koristi li neku novu tehnologiju.

Naoružana radarima, senzorima i avionima, Sjevernoamerička komanda zračno-svemirske odbrane u Coloradu pomno prati Djeda Mraza i njegove sanke od trenutka kada on napusti Sjeverni pol. I ponovo će podijeliti sve te detalje kako bi svi mogli pratiti dok Djed Mraz putuje svijetom počevši od Badnje večeri.

NORAD, vojna komanda koja je odgovorna za zaštitu sjevernoameričkog zračnog prostora, pokrenula je svoju web stranicu noradsanta.org, stranice društvenih medija i mobilnu aplikaciju, punu igrica, filmova, knjiga i muzike. A tu je i sat odbrojavanja koji pokazuje kada će službeno praćenje saonica početi.

Vojska će pratiti Djeda Mraza "istom tehnologijom koju koristimo svaki dan da zaštitimo Sjevernu Ameriku", rekla je pukovnica američkog ratnog zrakoplovstva Elizabeth Mathias, glavni glasnogovornik NORAD-a. "Možemo pratiti svjetlo Rudolphovog crvenog nosa."

Mathias kaže da iako NORAD ima dobru procjenu podataka o sposobnostima svojih saonica, Djed Mraz ne podnosi plan leta i možda ima neke visokotehnološke tajne u svom crvenom rukavu ove godine koje će mu pomoći u vođenju putovanja - možda čak i umjetnom inteligencijom.

"Još ne znam da li koristi AI", rekla je Mathias. “Bit ću znatiželjna da vidim hoće li nam naša procjena njegovog ovogodišnjeg leta pokazati neke napredne sposobnosti.”

Na slici koju je dala Komanda za vazdušno-svemirsku odbranu Sjeverne Amerike, član 22. eskadrile kanadskih vazduhoplovnih snaga objašnjava kako pratiti Djeda Mraza u njegovim sankama na Badnje veče, (Sable Brown/NORAD preko AP)
Na slici koju je dala Komanda za vazdušno-svemirsku odbranu Sjeverne Amerike, član 22. eskadrile kanadskih vazduhoplovnih snaga objašnjava kako pratiti Djeda Mraza u njegovim sankama na Badnje veče, (Sable Brown/NORAD preko AP)

Tradicija praćenja Deda Mraza započela je 1955. godine, kada je pukovnik vazduhoplovstva Harry Shoup - dežurni komandant u prethodnici NORAD-a, Komandi Kontinentalne protivvazdušne odbrane - dobio poziv od deteta koje je u oglasu robne kuće u novinama biralo pogrešno štampani telefonski broj, misleći da zove Deda Mraza.

Shoup brzog razmišljanja brzo je uvjerio svog pozivaoca da je Djed Mraz, a kako je stiglo sve više poziva, odredio je dežurnog da se javlja. I tradicija je počela.

NORAD očekuje da će oko 1.100 volontera pomoći da odgovori na pozive ove godine u namjenskom operativnom centru u bazi svemirskih snaga Peterson, u Colorado Springsu, od komandnog osoblja do ljudi iz celog svijeta.

„Za neke je to stavka na listi,“ kaže Matijas, nazivajući operativni centar „definitivno najsvečanijim mjestom za 24. decembar“.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG