Linkovi

Ambasadorica SAD-a u UN-u: Rusija namjerava da ukloni Ukrajinu sa mape svijeta


Američka ambasadorica u Ujedinjenin nacijama Linda Thomas-Greenfield
Američka ambasadorica u Ujedinjenin nacijama Linda Thomas-Greenfield

Ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama izjavila je da više ne treba sumnjati da Rusija namjerava da demontira Ukrajinu i da je "potpuno ukloni sa mape svijeta".

Linda Thomas-Greenfield rekla je u Savjetu bezbjednosti UN da Sjedinjene Države vide sve veće znakove da Rusija postavlja temelje za pokušaj aneksije svih istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska i južnih regiona Herson i Zaporožja.

To uključuje, kako je navela, i instaliranje "nelegitimnih zvaničnika u oblastima pod ruskom kontrolom, sa ciljem održavanja lažnih referenduma ili dekreta o pridruživanju Rusiji".

AP prenosi da je ona navela da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov "čak izjavio da je to ratni cilj Rusije".

Lavrov je tokom samita lidera zemalja Arapske lige u Kairu prošle nedjelje rekao da je sveobuhvatni cilj Moskve u Ukrajini da oslobodi narod od "neprihvatljivog režima".

"Svakako ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinarodan i antiistorijski", izjavio je tada Lavrov.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je u Savjetu bezbjednosti da će "denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine biti sprovedena u potpunosti".

"Više ne smije da postoji pretnja Donbasu, ni Rusiji, ni oslobođenim ukrajinskim teritorijama gdje ljudi po prvi put poslije nekoliko godina konačno mogu da osjete da mogu da žive kako žele", rekao je on.

Prema ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, skoro dva miliona ukrajinskih izbjeglica poslato je u Rusiju, prenosi AP.

Ukrajina to smatra prisilnim prebacivanjem na neprijateljsko tlo i ratnim zločinom. Za Rusiju je to humanitarna evakuacija žrtava rata koje govore ruski.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG