Linkovi

Vodostaji Sane i Une u porastu u nekim mjestima. Druge rijeke se povlače u korita


Poplavljena kuća u Banja Luci
Poplavljena kuća u Banja Luci

Pažnja civilne zaštite i subjekata zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj usmjerena je na sliv Sane i Une, s obzirom na to da je nivo obje rijeke iznad kote vanredne odbrane od poplave.

Vodostaj Une kod Novog Grada stagnira, prema inforamaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 9.00 časova, a nivo Sane kod Prijedora opada.

Iz Republičke uprava civilne zaštite saopšteno je da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim ljudskim životima.

Rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave, sa tendencijom rasta. Opada nivo Bosne, Vrbasa, Vrbanje, Usore, Spreče i Drine.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed je, prema nalogu Vlade Republike Srpske, boravio je Prijedoru.

U saopštenju se navodi da se dio specijalizovane jedinice sa pumpama velikog kapaciteta nalazi u Gradišci, a drugio dio u Banjaluci.

Mašinski tim sa mehanizacijom upućen je u Novi Grad, a Republička uprava Civilne zaštite je, na zahtjev nadležnih iz Kostajnice, u tu opštinu otpremila pumpe za ispumpavanje vode.

Posredstvom Područnog odjeljenja Civilne zaštite u Banjaluci, u Teslić će biti upućene tri cisterne vode.

Vreće za pijesak su već dopremljene u Kostajnicu, Novi Grad i Kozarsku Dubicu.

Prijedor

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu od sinoć za pet centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća.

Kozarska Dubica

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava zbog vodostaja rijeke Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.

Una se izlila u nebranjenom području, preko glavne saobraćajnice u Špilji, pa je potpuno obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Kostajnica-Kozarska Dubica. Una je u svom gornjem toku počela stagnirati, navedeno je u saopštenju.

Kostajnica

U Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava.

Rijeka Una u Kostajnici jutros u 7.00 časova dosegla je kotu od 462 centimetra, što je za 10 centimetara više nego sinoć u 22.00 časa.

Novi Grad

Vodostaj Une u Novom Gradu jutros je 514 centimetara, što je četiri centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Opada nivo rijeke Sane, koji prema izvještaju Zavoda od 7.00 časova iznosi 494 centimetra, za 36 centimetara preko kote vanredne odbrane od poplava.

Srbac

Vodostaj Vrbasa u gornjem toku opada, ali stanje na poplavljenom području srbačke opštine i dalje je kritično. U ovom dijelu Vrbas se sinoć naglo izlio iz svog koriti i zaplavio 52 domaćinstva.

Iz Štaba Civilne zaštite ove opštine saopšteno je da su evakuisane tri najugroženije porodice.

Kotor Varoš

U opštini Kotor Varoš u toku noći aktivirano je klizište na lokalnom putu prema Novom Selu. Riječ je o putu na koji se skreće sa magistralnog puta Kotor Varoš-Čelinac.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je klizište posljedica povlačenja nabujale rijeke Vrbanje. Klizišta i odrona ima i u nekoliko mjesnih zajednica.

Čelinac

U opštini Čelinac ukinuta je vanredna situacija jer se stanje stabilizovalo, a formirane su tri komisije za procjenu štete koje su poplave izazvale na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi.

Općina Žepče: Na području općine Žepče, u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje. Na osnovu informacija dobijenih od strane rukovodioca vatrogasne jedinice Žepče na području općine najviše štete pretrpjeli su privredni subjekti, kao i putna infrastruktura u mjestima: Ljubatovići, Brankovići, Bistrica. Trenutno se radi na saniranju šteta.

Tešanj

Sanira se šteta od poplava, a i situacija sa vodom za piće se stabilizuje.

Doboj-jug

Na području općine Doboj-jug proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama. Radi se na sanaciji šteta koje su nastale tokom izlijevanja rijeke Usore. Naselja koja su očišćena puštena je električna energija. Voda za piće je ispravna.

Sanski Most.

Jutros je vodostaj rijeke Sane znatno opao. Poslije nekoliko sati su se pojavile podzemne vode i počele u znatnijoj mjeri ugrožavati sama domaćinstva.

Na desetine kuća su poplavljene.

XS
SM
MD
LG