Linkovi

Vladine agencije i nevladine organizacije pozivaju na bolju koordinaciju u borbi protiv trgovine djecom


Vladine agencije i nevladine organizacije pozivaju na bolju koordinaciju u borbi protiv trgovine djecom
Vladine agencije i nevladine organizacije pozivaju na bolju koordinaciju u borbi protiv trgovine djecom

Ministarstvo pravosuđa procjenjuje da je 300 tisuća djece u Sjedinjenim Državama u opasnosti da postanu žrtve seksualne eksploatacije

Trgovina djecom jedna je od najbrže rastućih kriminalnih aktivnosti na svijetu. UNICEF procjenjuje da se na ovaj način seksualno eksploatira oko dva i pol milijuna djece, pretežito djevojčica. Ovaj problem svjetska javnost pretežito povezuje s nestabilnim zemljama, no danas je on najveći u Europi, Sjedinjenih Državama, Rusiji i Africi.

Vladine agencije i nevladine organizacije pozivaju na bolju koordinaciju kako bi se ovaj problem počeo rješavati. "Prošle smo godine samo u području Washingtona otkrili 56 slučajeva seksualne eksploatacije mladih", kaže Andrea Powell, izvršna direktorica zaklade FAIR Fund. Ova je organizacija pomogla tisućama djevojčica i dječaka iz Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Ugande.

Američki kongresnik Chris Smith jedan je od nasnažnijih zagovaratelja njihovih prava: "Na ulicama naših gradova nalazi se najmanje stotinu tisuća djevojčica koje su pobjegle od kuće, a prosječna im je dob 13 godina. Ako ih se ne vrati kući ili u prihvatilište u roku od 48 sata, svodnici će ih prisiliti na prostituciju. U tome im pomažu droge. Oni ih zlostavljaju, siluju. Vrlo je vjerojatno da će se zaraziti spolnim bolestima poput AIDa".

Brojna djeca dovode se u Sjedinjene Države iz inozemstva, pretežito Latinske Amerike, Južne Azije te Južne i Istočne Europe. Romska djeca dovode se iz Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi krala ili čistila kuće. Djeca iz Istočne Afrike rade često kao sluge u kućama ili pak prisilno na farmama. Djecu iz Indije prisiljava se na rad u tekstilnim radionicama. Njihove obitelji često uopće ne znaju što im se dogodilo. U mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, mušterije malodobnih prostitutki su ponekad čak i policajci. Trgovina ljudima uključujući djecu postala je globalni biznis od kojeg nije izuzeta niti jedna zemlja.

Helga Konrad bivša je predstavnica za pitanja trgovine ljudima pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi: "Počinitelji su povezani na međunarodnoj razini. U Jugoistočnoj Europi, na primjer, Srbi, Albanci i ostali blisko surađuju. Oni inače međusobno nemaju dobre veze, no u kriminalu imaju - jer ih na to motivira ogromna zarada".

Kongresnik Chris Smith smatra da je potrebno učiniti više. Ministarstvo pravosuđa procjenjuje da je 300 tisuća djece u Sjedinjenim Državama u opasnosti da postanu žrtve seksualne eksploatacije. Pored toga, Državno tajništvo navodi da se u Sjedinjene Države iz drugih zemalja u tu svrhu godišnje krijumčari između 14 tisuća i 17 tisuća djevojčica. Prema Državnoom tajništvu, u prisilni rad ili prisilnu prostituciju uključeno je oko 12 milijuna i 300 tisuća ljudi širom svijeta. Oni koji se bore protiv tog problema nadaju se da će bolja suradnja dovesti do toga da se taj broj smanji.

XS
SM
MD
LG