Linkovi

Vlade dogovorile pravila za primjenu Pariskog klimatskog sporazuma


Šefovi delegacija na samitu u Katovicama u Poljskoj, 15, decembar
Šefovi delegacija na samitu u Katovicama u Poljskoj, 15, decembar

Zvaničnici gotovo 200 država su poslije dvije nedelje teških pregovora u subotu postigli dogovor o jedinstvenim i transparentnim pravilima o smanjenju emisije štetnih gasova i globalnog zagrijavanja.

Sporazum, koji je postignut na razgovorima u Poljskoj koje su organizovale Ujedinjene nacije, omogućava državama da počnu da sprovode principe iz Pariskog klimatskog sporazuma postignutog 2015. godine.

"Kroz ovaj paket, napravili smo hiljadu malih koraka napred, zajedno". rekao je visoki poljski zvaničnik Mikal Kurtika, koji je predsjedavao pregovorima.

Dodao je da će svaka država pronaći neki dio dogovora koji joj se ne sviđa, ali da su uloženi napori da se izbalansiraju interesi svih strana.

"Svi moramo da se odreknemo nečega da bi bili na dobitku. Svi ćemo morati da budemo hrabri i da napravimo još jedan korak za spas čovječanstva", rekao je poljski zvaničnik.

Razgovori u Poljskoj održani su u svjetlu strahovanja da vlade ne reaguju dovoljno brzo na globalno zagrijavanje. Prema istraživanju, objavljenom prošlog mjeseca, zbog klimatskih promjena će biti pogoršane katastrofe kao što su smrtonosni požari u Kaliforniji i snažni uragani koji su pogodili Sjedinjene Države ove godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG