Linkovi

Vlada Srbije potpisala ugovor sa Trumpovim zetom o Generalštabu


Jared Kushner (REUTERS/Jeenah Moon)
Jared Kushner (REUTERS/Jeenah Moon)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je, u ime Vlade Srbije, ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba sa američkom kompanijom Affinity Global Development, na čijem je čelu Jared Kushner, zet Donalda Trumpa.

Vesić je rekao da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa, biti učinjeno u skladu sa zakonima i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine, saopštilo je Ministarstvo, prenosi FoNet.

Vesić je istakao da Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

"Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije", rekao je ministar građevinarstva Srbije.

Prema onome što je do sada poznato iz izjava učesnika u ovom poslu i dokumenata dostupnih javnosti, na mjestu Generalštaba nalaziće se luksuzni stambeni kompleks, hotel i memorijalni kompleks posvećen žrtvama NATO bombardovanja.

Vrijednost investicije će biti, kako je rekao Kushner, biti oko 500 miliona dolara, a Srbija će dobiti 22 odsto profita.

Ugovor koji je potpisan nije dostupan javnosti, ali se u memorandumu koji je ranije objavio Ekološki ustanak, a koji je navodno ukazivao na ranije dogovore Vlade Srbije i Kušnera, navodi se da će zemljište na lokaciji Generalštaba biti ustupljeno na korištenje na 99 godina bez naknade.

Nije poznato da li je za ovaj posao Vlada Srbije raspisala tender, niti da li je firma Kushnera bila najbolji ponuđač na tom nadmetanju.

Također, nije poznato kako će biti odobrena gradnja na mjestu Generalštaba koji je proglašen za spomenik kulture i uživa određenu zaštitu.

Ministar Vesić je, kako prenosi FoNet, rekao da investitor ima obavezu da na tom mjestu izgradi i Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine

"Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime", naglasio je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu.

Generalni direktor Affinity Global Development Asher Abershera rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

"Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumijeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost", rekao je on.

XS
SM
MD
LG