Linkovi

Vlada Slovenije podržala priznanje palestinske države


Israel Gaza Social Misinformation
Israel Gaza Social Misinformation

Slovenačka vlada je u četvrtak podržala prijedlog za priznavanje palestinske države i zatražila od parlamenta da učini isto.

Premijer Robert Golob rekao je da je njegova vlada prijedlog o priznanju poslala parlamentu, koji bi mogao da se sastane već sljedeće sedmice.

„Cijeli svijet treba da djeluje u pravcu mira”, rekao je Golob nakon sjednice Vlade. „Način postizanja mira je rješenje dvije države.”

„Odluka nije usmjerena ni protiv koga, čak ni protiv Izraela, već je to poruka mira”, dodao je on dok je palestinska zastava istaknuta na sjedištu vlade u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.

Odobrenje parlamenta neophodno je da bi potez stupio na snagu. Golobova vladajuća liberalna koalicija ima udobnu većinu u 90-članoj skupštini i glasanje bi trebalo da bude formalnost.

Odluka slovenačke vlade dolazi samo dva dana nakon što su Španija, Norveška i Irska priznale palestinsku državu, potez koji je osudio Izrael.

Slovenija će svojim potezom postati 10. članica 27-člane Evropske unije koja je službeno priznala palestinsku državu. Norveška nije članica EU, ali je njena vanjska politika obično usklađena s blokom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG