Linkovi

Entitet RS nastavlja napade na ustavni poredak BiH


Izbori u entitetu RS
Izbori u entitetu RS

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije izvršne vlasti da slijede zaključke Narodne skupštine tog entiteta u Bosni i Hercegovini kojima se odluke državnog Ustavnog suda BiH proglašavaju ''antidejtonskim djelovanjem''.

'Vlada RS-a, polazeći od privrženosti RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti RS-a i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja'', saopćeno je nakon 4. posebne sjednice entitetske vlade.

Ustavni sud BiH stavio je 2. marta privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, a ranije ga je suspendirao Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema tom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, "po sili zakona" pripada njima.

To je u suprotnosti sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH. Ustavni sud i OHR ranije su presudili da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom.

Stručnjaci o državnoj imovini: Entitet nastoji obesmisliti državu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00


Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Vlada RS-a je 13. marta ''preporučila'' Pravobranilaštvu i Upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS-a, da ''kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nosioci svojine javnog prava (RS, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava) sva sporna pitanja rješavaju sporazumno''.

''Vlada RS-a preporučuje Pravobranilaštvu RS-a da u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi preduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima'', saopćila je Vlada RS-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon odluke Ustavnog suda BiH, kazao kako "nismo spremni ni za kakvo popuštanje na tom pitanju".

Dodik je 9. marta da će novim zakonom o nepokretnoj imovini (planiranim za dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske) ovaj bh. entitet vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.

XS
SM
MD
LG