Linkovi

Vlada Kosova nije zabranila ulazak zvaničnicima Srbije


Kosovo border Merdare
Kosovo border Merdare

Vlada Kosova nije donijela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo, izjavila je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši.

Javni servis Srbije prenio je da je premijerka te zemlje Ana Brnabić izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima "lažna vijest".

"Mene čudi da lažne vijesti u Prištini šire savjetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu", rekla je premijerka Srbije.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u petak da je odluka tog ministarstva o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovu u skladu sa vladinom politikom koja se primjenjuje od uvođenja trgovinske takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, "što je nacionalna odluka za zaštitu interesa i nacionalne sigurnosti Kosova, i sprječavanje agresivnih djela Srbije naspram Kosova".

Upravo je Zuberaj putem Fejsbuka u četvrtak (4. jul) saopštio da je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donijelo takvu odluku zbog "hibridne prijetnje Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vijesti", kao i zbog "posljednjih napora u insceniranju takozvane humanitarne krize na sjeveru Kosova.

Na pitanje RSE u petak da prokomentariše izjavu Brnabić, te da li takva odluka ministarstva ima podršku premijera Kosova, Zuberaj je odgovorio da je Haradinaj pokazao odlučnost u donošenju velikih odluka u interesu države i uputio na ured premijera.

"Kada se stvore uslovi i kada Srbija odustane od insceniranih tenzija na Kosovu, ova odluka će biti povučena. Lopta je u dvorištu Srbije, da djeluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabić poznaje cijeli svijet. Ona je persona non grata na Kosovu", dodao je Zuberaj.

Kosovski analitičar i sociolog Artan Muhadžeri kaže da odluka Ministarstva bez podrške Vlade i premijera bezvrijedna i pogrešna i nema teorijske šanse da stupi na snagu. U suprotnom, dodaje, to bi blokiralo i cijelu političku komunikaciju između Kosova i Srbije. Kako navodi, ovakva situacija ukazuje na nedostatak koordinacije u Vladi Kosova.

"Ovo je bio incident jednog neodgovornog savjetnika koji je htio da bude bitan izađe u medijima, da dobije na lažnom značaju u medijima. Radi se o pokušaju da se da bitnost osobi bez ikakve političke težine. Dakle, radi se o pogrešnoj odluci koja ne može da se realizuje", kazao je Muhadžeri.

On dodaje da ovo šteti kosovskoj politici koja sada izgleda da je "totalno nekoordinisana".

"...Gdje svaki političar niskog ranga može da izađe u javnost sa jednom tako velikom odlukom, a bez političkog filtriranja, partijske ili vladine odgovornosti. Ovo ukazuje da ne postoji koordinacija između ministarstava i premijera kada se radi o institucionalnim odnosima sa Srbijom", ističe on.

Muhadžeri takođe navodi da je dijalog Kosova i Srbije izgubio kompas, i da je stoga stvoren prostor prikladan za protagonizam i populizam.

"Svaki političar, bilo na kosovskoj ili srpskoj strani, sada koristi priliku da se faktorizuje, ali ta faktorizacija puno šteti pronalasku finalnog rješenja između Kosova i Srbije. Ovi političari pokušavaju da dobiju podršku birača ili militanata", zaključuje on.

Odluka o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovu naišla je na oštre reakcije u Srbiji, dok su iz EU rekli da od svih strana očekuju poštovanje svih postignutih dogovora u okviru dijaloga, uključujući i Sporazum o zvaničnim posetama.

Inače, na osnovu Sporazuma o zvaničnim posjetama iz 2014., zahtjevi za posjete dostavljaju se institucijama preko oficira za vezu u Prištini, odnosno u Beogradu, 72 časa, odnosno 48 časova prije posjete.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG