Linkovi

Vlada Federacije BiH nije uplatila novac za vakcine protiv COVID-19


Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19"
Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19"

Vlada Federacije Bosna i Hercegovina nije iznašla mogućnost za osiguranje preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Dodaje se kako su sredstva planirana u budžetu Federacije za 2021. godinu, kao i da će biti uplaćena nakon njegovog usvajanja.

Federalna vlada je trebala Ministarstvu civilnih poslova BiH uplatiti iznos u od 11.564.738,92 KM, (5,5 miliona eura), a krajnji rok je bio 15. decembar 2020.godine.

Federalna vlada je na sjednici 16. decembra usvojila Prijedlog budžeta za 2021. godinu u kojem se, između ostalog, nalazi novac potreban za nabavku vakcine protiv COVID-19 u iznosu od 12 miliona maraka (šest miliona eura).

Federalno ministarstvo zdravstva je saopštilo da je u petak, 11. decembra zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10. decembra u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15.12.2020.godine.

Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Siniša Ilić izjavio je u srijedu, 16. decembra kako je nabavka vakcina protiv COVID-19 za BiH ugrožena, jer bosanskohercegovački entitet Federacija BiH nije uplatila svoj dio sredstava za nabavku.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, Ilić je kazao da je bh. entitet Republika Srpska uplatila oko 400.000 KM (204.566 eura), a da FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza.

Vijeće ministara BiH zaključkom će obavezati Vladu FBiH da uplati sredstva s nadom da će to i biti učinjeno kako ugovor ne bi propao, dodao je Ilić.

Predsjednik RS-a Radovan Višković kazao je u srijedu, 16. decembra kako je RS prije više od dva mjeseca uplatila 2,5 miliona KM avansa, a preostalih 5,7 miliona KM uplatila je 14. decembra.

Iz BiH su do sada upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.

Republika Srpska je prema Rusiji uputila zahtjev za nabavku u avgustu u toj zemlji registrovane Sputnjik V vakcine.

Trenutno nije moguće odrediti koje će cjepivo biti dostupno u RS koja je i u okviru EU mehanizma COVAX, prijavila 400.000 doza cjepiva za 200.000 stanovnika.

BiH nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Prema Ustavu, zdravstveni sistem u ovoj državi je u nadležnosti entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, te Distrikta Brčko, koji je posebna administrativna jedinica.

Istovremeno, na području Federacije BiH postoji 10 kantona, u okviru kojih je i deset ministarstava zdravstva. Zbog ovakvoj ustroja, svaki zdravstveni sistem, unutar BiH, ima autonomiju pri odabiru proizvođača od kojeg će nabaviti vakcine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG