Linkovi

Vlada Crne Gore uvela sankcije Rusiji


Arhiv - Sjednica Vlade Crne Gore (Photo: rtcg.org)
Arhiv - Sjednica Vlade Crne Gore (Photo: rtcg.org)

Crnogorska vlada odlučila je u petak da usvoji restriktivne mjere protiv Rusije zbog njene vojne agresije na Ukrajinu, nakon dva neuspjela pokušaja na prethodnim sjednicama Vlade i sugestija zapadnih saveznika iz EU i SAD.

"Vlada Crne Gore usvojila je restriktivne mjere, kao odgovor na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu", napisao je potpredsjednik premijera Dritan Abazović na Twitteru i dodao: "Zahvalan (sam) svim ministrima na saradnji."

Najnoviji potez ideološki heterogene vlade konzervativnog premijera Zdravka Krivokapića, u njenom tehničkom mandatu, uslijedio je nakon dva neuspješna pokušaja postizanja konsenzusa o formalnoj nadležnosti i formi odluke protiv Rusije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je optužio Krivokapića i nekoliko ministara za navodne opstrukcije oko uvođenja sankcija Moskvi, tokom dvije prethodne sjednice Vlade održane u martu.

Krivokapić je tada negirao da sa dijelom ministara opstruira donošenje odluke, navodeći da smatra da "informaciju" o sankcijama ne treba da donese Vlada, već Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ambasade SAD ranije ove nedjelje je saopšteno da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, prilikom njegovog susreta sa Krivokapićem u Delfima, od crnogorskog premijera dobio uvjeravanja da Crna Gora planira da primijeni evropske sankcije Rusiji.

U odsustvu Krivokapića, koji prisustvuje ekonomskom forumu u Delfima, današnjom sjednicom Vlade predsjedavao je vicepremijer Abazović.

Američka ambasadorica u Crnoj Gori Judy Rising Reinke​ čestitala je Crnoj Gori na odluci o sankcijama, navodeći da je važno vidjeti da je to uradila partnerska Crna Gora.

"Bravo! Važno je vidjeti da se partnerska Crna Gora pridružila sankcijama EU, koje su osmišljene da potkopaju sposobnost Rusije da finansira svoj nehumani, neopravdani i ničim izazvani rat protiv naroda Ukrajine. Ujedinjeni sa Ukrajinom, mi smo NATO" poručila je ambasadorica na Twitteru.

XS
SM
MD
LG