Linkovi

Američki vojnici i Oružane snage BiH demonstrirali borbeno djelovanje u prisustvu zvaničnika


Brzi odgovor 21: Pokazna vježba na Dan visokih zvanica
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Brzi odgovor 21: Pokazna vježba na Dan visokih zvanica

Pokazna vježba američkih vojnika i Oružanih snaga BiH je održana danas na vojnom poligonu na Manjači kod Banjaluke na Dan visokih zvanica, šestog dana od početka vježbe Brzi odgovor 21.

U vježbi Brzi odgovor 21 učestvuje oko 700 američkih vojnika i 500 pripadnika Oružanih snaga. Počela je u ponedjeljak, 17. maja, i predstavlja dio velike vojne vježbe Branilac Evrope 21 koju prevodi američka vojska.

Političari i vojnici zadovoljni vojnom vježbom BiH i SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Vježbu Branilac Evrope 21 predvodi američka vojska. Cilj je izgradnja spremnosti i interoperabilnosti između američkih, NATO i partnerskih snaga, navodi američka kopnena vojska za Evropu i Afriku. Kažu da je vježba odbrambenog karaktera i usmjerena je kao odgovor na krizu ukoliko je potrebno. Na vježbi Branilac Evrope 21 učestvuje 28.000 vojnika iz 26 država. Odvija se u 12 država, uključujući BiH.

Na Dan zvanica, pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH i američke nacionalne garde Floride i Alabame demonstrirali integrirano borbeno djelovanje uz upotrebu oklopnih transportera, lake artiljerije i helikopterske podrške, navodi Ministarstvo odbrane BiH.

„Tokom vježbe prikazali smo pravu interoperabilnost”, rekao je komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli, prenosi FENA.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je rekao: „Što se tiče Ministarstva odbrane, mi smo kroz ovu vježbu provjerili i testirali našu integraciju sa snagama saveznika”.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson kaže da je vježba još jedan pokazatelj trajne posvećenosti SAD-a u održavanju mira i stabilnosti u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je vježba važna zato „što želimo da dokažemo, pokažemo vojsci Sjedinjenih Američkih Država i drugim partnerskim vojskama da smo spremni za tu takozvanu interoperabilnost”.

Vježba Brzi odgovor 21 trajat će do 2. juna. Pored poligona na Manjači, vježba se održava na vojnom poligonu u Glamoču, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

General-pukovnik Senad Mašović: Oružane snage SAD su naš strateški partner
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

XS
SM
MD
LG