Linkovi

Zvaničnica SAD: Prijetnja koju predstavlja vještačka inteligencija zahtijeva nov pristup bezbjednosti


Logo Samita za bezbjednost vještačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.
Logo Samita za bezbjednost vještačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.

Potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj vještačke inteligencije (AI) znači da zaštitne mjere moraju da budu ugrađene u sisteme od samog početka, a ne kasnije, rekla je u ponedjeljak visoka američka zvaničnica.

"Mi smo normalizovali svijet u kojem tehnološki proizvodi izlaze sa (proizvodne) linije puni ranjivosti i onda se od potrošača očekuje da zakrpe te ranjivosti. Ne možemo da živimo u takvom svijetu sa vještačkom inteligencijom", rekla je Jen Easterly, direktorica američke Agencije sa cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture.

"Previše je moćna, prebrzo se kreće", rekla je ona u telefonskom intervjuu poslije razgovora u Otawi sa Samijem Khourijem, šefom kanadskog Centra za cyber bezbjednost.

Easterly je govorila istog dana kada su agencije iz 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, odobrile nove smjernice o cyber bezbjednosti vještačke inteligencije koje se fokusiraju na siguran dizajn, razvoj, primjenu i održavanje, a koje su razvili Britanci.

"Moramo da posmatramo bezbjednost tokom cijelog životnog ciklusa tih AI kapaciteta", rekao je Khoury

Ranije ovog mjeseca, vodeći programeri vještačke inteligencije složili su se da rade sa vladama na testiranju novih graničnih modela prije nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije koja se brzo razvija.

"Mislim da smo uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku da pomognemo da se okupimo sa nacijama širom svijeta, sa tehnološkim kompanijama, kako bismo iz tehničke perspektive sagledali kako da izgradimo ove kapacitete što je bezbjednije moguće", rekla je Easteryl.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG