Linkovi

Visoki predstavnik u BiH traži da čelnici Federacije BiH imenuju ustavne sudije


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je pismo u kojem od predsjednika i dva potpredsjednika entiteta Federacije BiH traži da čim prije imenuju četiri suca u Ustavnom sudu entiteta.

U pismu, upućenom predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, Schmidt piše kako je "razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu s Ustavom FBiH".

Od 2019. godine nisu imenovani suci Ustavnog suda jednog od dva entiteta u BiH jer predsjednik FBiH i član demokratske zajednice u BiH Marinko Čavara odbija predložiti suce s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Zbog ovoga je Čavara od juna 2022. godine na američkoj listi sankcioniranih osoba.

U pismu koje je Radio Slobodna Evropa dobio na uvid, visoki predstavnik Schmidt potcrtava da će i dalje biti jako angažiran na ovom pitanju imenovanja sudaca te da problem shvata vrlo ozbiljno i kao prioritet za rješavanje.

U obrazloženju sankcija izrečenih Čavari, SAD navodi da on odbijajući da provede proces predlaganja sudaca, blokira funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, navodi se.

Osim ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Potpredsjednik Dunović: Isključivo Čavarina odgovornost

Da je potez visokog predstavnika razočaravajući jer je identično pismo poslano predsjedniku i potpredsjednicima, smatra Milan Dunović, potpredsjednik FBiH. Objašnjava to činjenicom da je isključivo Čavara odgovoran što suci nisu imenovani.

"Podsjećam Schmidta da sam i ja i potpredsjednica Mahmutbegović dostavili Čavari prijedlog imena, ali gospodin Čavara uopće ne želi razgovarati na tu temu. Više puta sam upozorio na ovaj problem, ali Čavara nikad nije želio doći na sastanak", kaže Dunović.

Ocjenjuje da potpredsjednici nemaju dogovornost i da ne bi trebalo da ih se izjednačava s Čavarom.

"Nakon ovog se pitam - da li je gospodin Čavar za bilo šta kriv. A znamo da je na listi sankcioniranih SAD-a upravo zbog toga. Ispada da smo i mi jednako krivi", kaže i dodaje da je "više razočaran nego Schmidt".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG