Linkovi

Visoki američki diplomat na misiji u Južnoj Koreji i Japanu


Pomoćnik državne tajnice za istočnu Aziju i Pacifik Kurt Campbell pokušat će više doznati o najmlađem sinu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Ila, kao i smiriti kinesku zabrinutost oko američkih namjera u području Južnog kineskog mora

Visoki američki diplomat ovog tjedna putuje u Južnu Koreju i Japanu kako bi više doznao o najmlađem sinu sjeverno-korejskog čelnika Kim Jong Ila. Pomoćnik državne tajnice za istočnu Aziju i Pacifik Kurt Campbell također će pokušati smiriti kinesku zabrinutost oko američkih namjera u području Južnog kineskog mora.

Kurt Campbell navodi da Sjedinjene Države znaju jako malo o Kim Jong Unu, te da, kao i svi drugi, žele doznati više pojedinosti. On tvrdi da će Washington ostati oprezan i pažljivo saslušati što regionalni čelnici imaju za reći.

"Za nas je ključno biti oprezan i detaljno upućen od strane naših lokalnih partnera u regiji. Ovog ću tjedna posjetiti Japan i Južnu Koreju. Želimo čuti njihova stajališta, a naš stav oko toga što je nužno za nastavak šestostranih nuklearnih razgovora i drugih kontakata, ostaje nepromijenjen," kaže Campbell.

Glasnogovornik američkog državnog tajništva P.J. Crowley prošlog je utorka bio podjednako oprezan u ocjenjivanju odluka na prošlotjednom skupu sjevernokorejske Radničke partije: "Ovo što se odvija u Sjevernoj Koreji možda bi se moglo nazvati jednom velikom predstavom. Prerano je za ocjenu mogućih posljedica."

Prošle srijede sjeverno-korejska izvještajna agencija objavila je da je Kim Jong Un, za kojeg se vjeruje da mu je 27 ili 28 godina, imenovan u Centralni komitet sjeverno-korejske Radničke partije. On je, također, postavljen za potpredsjednika partijske vojne komisije te mu je dodijeljen čin generala s četiri zvjezdice.

Gospodin Campbell tijekom svog puta namjerava, također, umanjiti kinesku zabrinutost oko spornog područja Južnog kineskog mora u kojoj je pojačana prisutnost mornaričkih snaga. On kaže da je cilj američke doktrine da osigura stabilniju i predvidljiviju situaciju: "Nemamo nikakvu namjeru prikloniti se bilo kojoj strani ili pojačavati napetost u Južnom kineskom moru. Ovo će biti pokušaj uspostave dijaloga i postizanja određenog stupnja predvidljivosti razvoja situacije. Također želio bih istaknuti da je državna tajnica Clinton vrlo jasno izrazila američko stajalište na regionalnom forumu organizacije država ASEAN-a, nakon što je više država izrazilo potrebu za održanjem mira i stabilnosti u području Južnog kineskog mora."

Campbell je također pohvalio japanskog premijera Naoto Kana i njegovo držanje tijekom spora s Kinom oko zarobljavanja posade kineske ribarice u spornim vodama Istočnog kineskog mora. On je rekao da je premijer Kan postupao savjesno, s razumijevanjem potrebe za suradnjom izmedju dviju država, te predviđa da će šteta koju je taj incident nanio bilateralnim odnosima Kine i Japana biti brzo popravljena.

XS
SM
MD
LG