Linkovi

Virtualna sigurnost u lukama Los Angeles i Long Beach


Virtualna sigurnost u lukama Los Angeles i Long Beach
Virtualna sigurnost u lukama Los Angeles i Long Beach

Još samo prije deset godina, u luci Los Angelesa mjere sigurnosti nisu bile prioritet. "Nije bilo ograda, svjetla ili natpisa. Bila je to vrlo otvorena atmosfera gdje je koncentracija bila na tome da se brodski teret što prije ukrca i iskrca" - kaže John Holmes.

Milijuni kontejnera iz cijelog svijeta ulaze u luke diljem Sjedinjenih Država. Prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država u tim lukama povećala se tijekom posljednjeg desetljeća, a povećale su se i mjere sigurnosti u njima. Zapravo, održavanje sigurnosti je postalo veliki biznis – s kompanijama koje se natječu koja će prva pokazati neki novi proizvod visoke tehnologije.

Elizabeth Lee osvrće se na dvije od najprometnijih luka u Sjedinjenim Državama i opisuje kako izgledaju mjere sigurnosti u ovom trenutku i što možemo očekivati u budućnosti.

U dvije najprometnije luke na američkoj zapadnoj obali tisuće kontejnera s teretom dolazi i odlazi svaki dan. Ali još samo prije deset godina, kaže John Holmes, u luci Los Angelesa mjere sigurnosti nisu bile prioritet. "Nije bilo ograda, svjetla ili natpisa. Bila je to vrlo otvorena atmosfera gdje je koncentracija bila na tome da se brodski teret što prije ukrca i iskrca" - sjeća se John Holmes.

Međutim, sve se izmijenilo nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Američke luke postale su potencijalne mete jer najveći dio dobara dolazi u Sjedinjene Države brodovima. "Svaki se kontejner pregleda. Sve što dolazi s brodova prolazi kroz opremu za otkrivanje radijacije" - kaže John Holmes.

Danas stražari patroliraju lukama cijelo vrijeme. A luke imaju uređaje visoke tehnologije koji otkrivaju bombe i kemijska i biološka oružja. Nekoliko kilometara dalje Michael McMullen u luci Long Beach – drugoj po prometu u zemlji – pokazao nam je kako analitičari sve nadgledaju iz jedne prostorije. "Veći dio sigurnosti koju danas obavljamo odvija se u virtualnom stanju" - kaže Michael McMullen.

On dodaje kako postoji podvodni sonarni senzor – zapravo najsuvremeniji radar koji otkriva svaki brod u radijusu od 11 kilometara od luke - i stotine kamera. Stručnjaci za sigurnost mogu sve nadgledati iz te prostorije i komunicirati s policijom. Luka je podijelila ovu tehnologiju s osobljem luka u Južnoj Americi i Aziji tako da i oni mogu naučiti kako su ovi sustavi visoke tehnologije integrirani i primijeniti to na sigurnost vlastitih luka. "Luke su možda malo različite, ali ono što pokušavamo učiniti je vrlo slično" - kaže John Holmes koji dodaje da je uobičajena praksa da luke diljem svijeta dijele informacije.

Luka Los Angelesa održala je prošle godine summit o sigurnosti a među sudionicima su bile Kina, Južna Koreja i Izrael. Holmes kaže da su luke posvuda ranjive. Primjer: teroristički napadi 2008. u Mumbaiju, u Indiji, koji su izvedeni s mora.

Stručnjaci za sigurnost razmjenjuju informacije koje im pomažu da su uvijek u tijeku s najnovijim uređajima visoke tehnologije na tržištu. Na tehnološkoj konferenciji pokraj Los Anegelesa Fred Aldrich pokušavao je prodati jedan sustav za skeniranje kontejnera. On bi skenirao hrpe kontejnera prije negoli budu ukrcane. "Naš bi sustav bio instaliran u stranim lukama i skeniranje i detekcija bi se odvijali non-stop autonomno" - kaže Fred Aldrich.

Craig Crawford iz kompanije 3-D Image Tek pokušava naći kupce za svoj uređaj koji pretvara dvodimenzionalni video u trodimenzionalni. Kaže da trodimenzionalne snimke osiguravaju bolju dubinu i detalj – i uspoređuje demontiranje bombe iz daljine s kirurškom operacijom u kojoj se koristi visoka tehnologija: "Zapravo omogućuje ljudskim očima da vide prijetnju, a onda ju mogu kontrolirati, baš kao što kirurg radi tijekom operacije."

Michael Mullen u Long Beachu kaže da očekuje da će tijekom sljedeće dvije godine slična trodimenzionalna tehnologija biti jedna od komponenti lučke sigurnosti – a to će poboljšati komunikaciju tako što će pružati još detaljnije informacije.

XS
SM
MD
LG