Linkovi

Wilton Gregory - prvi afroamerički kardinal i aktivista za ljudska prava


Wilton Gregory - prvi afroamerički kardinal
Wilton Gregory - prvi afroamerički kardinal

Papa Franjo rekao je u nedjelju da će imenovati 13 novih kardinala iz osam zemalja, među kojima je i prvi Afroamerikanac  - Wilton Gregory, progresivni nadbiskup prijestonice Washingtona, prenosi Reuters.

Papa je u nenajavljenom obraćanju u nedjelju rekao da je Gregori izabran sa drugima iz Ruande, Filipina i drugih zemalja da nosi crvenu kardinalsku kapu.

Gregori je za prvog afromaeričkog nadbiskupa Washingtona imenovan 2019. godine, a napuniće 73 godine samo nekoliko dana nakon ceremonije imenovanja novih kardinala narednog mjeseca.

U javnosti je poznat po tome što je kritikovao fotografisanje predsjednika Donalda Trumpa sa Biblijom ispred crkve u Washingtonu, nakon što je policija upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante tokom protesta u junu, prenosi agencija Reuters.

Istaknuti aktivista za ljudska prava, Gregori je govorio i o smrti Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo u Mineapolisu nakon što mu je bijeli policajac gotovo devet minuta držao koljeno na vratu.

Gregori je takođe predvodio napore da se oštro odgovori na seksualne skandale u Rimokatoličkoj crkvi i jačao crkvenu politiku nulte tolernacije.

Vodeće katoličke organizacije pozdravile su izbor Gregorija za kardinala i poručile da papa Franjo šalje jasnu poruku "dok je naša zemlja u procesu suočavanja sa sistemskim rasizmom, a milioni poručuju da su Životi crnaca važni", rekao je Džoni Zokovič, izvršni direktor nacionalne katoličke organizacije za mir i pradvu "Pax Kristy SAD", sa sjedištem u američkoj prijestonici.

Izbor Gregorija pozdravio je i nadbiskup iz Los Anđelesa Hoze Gomez, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa.

"Papa Franjo šalje snažnu poruku nade i inkluzivnosti Crkvi Sjedinjeniih Država", saopštio je Gomez.

XS
SM
MD
LG