Linkovi

Viktor Orban stiže u službenu posjetu BiH


Viktor Orban
Viktor Orban

Viktor Orban, premijer Mađarske u četvrtak, 4. aprila stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Savjetu ministara BiH.

Orbana bi na sarajevskom aerodromu trebao dočekati, kako najavljuju iz Savjeta ministara BIH, Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

Nakon toga će uslijediti razgovori mađarske delegacije sa Borjanom Krišto, predsjedavajućom Savjeta ministara BiH, rečeno je 2. aprila na upit RSE.

Prethodno je 28. marta Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), najavio dolazak Orbana u "dvodnevnu posjetu" tom bh. entitetu, ne spominjući da se zapravo radi o službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako RSE neslužbeno saznaje, Orban će nakon Sarajeva otići u Banjaluku.

Dodik je ranije naveo i da će Orbanu tom prilikom biti uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

Mađarski premijer nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS, tokom koje ga je Dodik odlikovao.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentisanog predsjednika RS.

Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH, godinu ranije je istim ordenom odlikovao i Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Prethodna Orbanova posjeta BiH

Viktor Orban, posljednji put u službenoj posjeti BiH bio je u junu 2023. godine.

Premijer Mađarske, između ostalog, tada je poručio da se protivi uvođenju sankcija Evropske unije, ne navodeći na koje sankcije misli.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika.

Orban je tokom posljednje posjete Sarajevu razgovarao, osim sa Savjetom ministara BiH i sa članovima Predsjedništva BiH, te delegacijom državnog Parlamenta, kao i sa Vladom entiteta Federacija BiH.

Nakon Sarajeva, boravio je i u Banjaluci, gdje je, nakon razgovora sa zvaničnicima RS, rekao da postoje velike perspektive saradnje u oblastima energetike infrastrukture i poljoprivrede.

Početkom februara iz Vlade RS su najavili i održavanje ekonomskog foruma Mađarske i Republike Srpske koji je trebao biti održan početkom marta, ali nije.

Mađarska je do sada obećala pomoć za RS od 100 miliona evra, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u tom bh. entitetu.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom privatne posjete Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

XS
SM
MD
LG