Linkovi

Vijetnam kao model za Sjevernu Koreju


Vijetnamski policajci na straži ispred hotela "Melia" u Hanoju, pred susret predjsednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una. (Foto: AP/Vincent Yu)
Vijetnamski policajci na straži ispred hotela "Melia" u Hanoju, pred susret predjsednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una. (Foto: AP/Vincent Yu)

Vijetnam, zemlja domaćin drugog samita Trump-Kim, nekada je bio podijeljen na sjever i jug, a sada je ujedinjen.

Nekada je bio u ratu sa Sjedinjenim Državama, sada su u prijateljskim odnosima. To je, takođe, socijalistička zemlja, koja je sprovela ekonomske reforme. Zbog svega toga je Vijetnam zanimljiv ekonomski i politički model za Sjevernu Koreju. Međutim, nije sigurno da i sjeverokorejski lider Kim Jong Un dijeli to mišljenje.

Vijetnam kao model za Severnu Koreju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Dobrodošli u Socijalističku republiku Vijetnam. To je jednopartijska komunistička zemlja, koja ovih dana izgleda prilično kapitalistički. Od zapadnih restorana brze hrane do luksuznih automobila - znaci kapitalizma su na sve strane, što je zanimljiva pozadina za drugi sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Ovo nije isti Vijetnam protiv kojeg su se SAD borile 1960-ih i 70-ih. Iako i dalje postoje znaci komunističke kontrole, oni se gotovo i ne vide zbog mlade generacije koja stvara novi nacionalni identitet.

Vijetnam je otvorio svoju ekonomiju počevši od 1980-ih. Sada je njen rast jedan od najbržih na svijetu.

Bivši mabasador SAD u toj zemlji ​David Shear objašnjava: “Sa stanovišta predsjednika Trumpa, Vijetnam predstavlja komunističku zemlju koja je postala djelimično kapitalistička. Zato će on željeti da Kim Jong Un vidi prednosti takvog puta.”

Međutim, pitanje je da li će Kim to tako doživjeti. Već tri generacije, porodica Kim ostaje na vlasti u velikoj mjeri upravo zato što nije sprovela tu vrstu reformi.

Drugi problem? Međunarodne sankcije.

“Te sankcije će nastavljati da koče svaki potencijalni razvoj Sjeverne Koreje sve dok se ne denuklearizuje dovoljno da SAD i Savjet bezbjednosti UN ukinu sankcije”, dodaje Shear.

Pa ipak, tokom sastanka sa Kimom, Trump će vjerovatno ukazati na Vijetnam kao model, baš kao što je učinio u slučaju Singapura, sa promotivnim videom, koji je postavljen na Facebook stranicu Bijele kuće.

Dok se očekuje susret Trumpa i Kima u Vijetnamu, ostaje veliko pitanje - da li to zaista želi i predsjednik Kim?

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG