Linkovi

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu


Sakib Mahmuljin sa advokatom. (Foto: BIRN BiH)
Sakib Mahmuljin sa advokatom. (Foto: BIRN BiH)

Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) član njegovog advokatskog tima, branilac Fahrudin Ibrišimović.

On kaže da još nije dobio pisani otpravak presude.

“Nije još zakazan pretres pred Apelacionim vijećem, vidjet ćemo kada će biti”, rekao je Ibrišimović za BIRN BiH.

Žalbe su izjavljene u septembru ove godine, kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

BIRN BiH je ranije pisao kako je Sakib Mahmuljin u prvostepenom postupku osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Sud je Mahmuljina proglasio krivim jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen. On je osuđen za zločine nad zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija “Proljeće 95” i “Farz”, počinili ubistva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

Kako se navodi u presudi, u drugoj polovini jula 1995. u logoru Odreda “13. kilometar” jedan zarobljenik ubijen je i odsječena mu je glava, te su drugi tjerani da je ljube. Utvrđeno je da su drugim zarobljenicima u periodu od 23. jula do 23. augusta pripadnici Odreda nanosili teške tjelesne i duševne patnje koje su za posljedicu imale polomljena rebra, izbijene zube i gubitak vida.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da su, u okviru operacije “Farz”, u septembru 1995. pripadnici Odreda oteli zarobljenike i civile od Petog bataljona i odveli ih u logor “13. kilometar”, gdje su 52 zarobljenika ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Dodaje se da je više zarobljenika i civila udarano palicama, šipkama, šlaufima, pesnicama, te izlagano elektrošokovima.

Mahmuljin je oslobođen dijela optužbi jer je Vijeće zaključilo da nije bio informisan o zločinima, a odbijena je jedna tačka optužnice, od koje je Tužilaštvo odustalo.

Presudom je utvrđeno da je Mahmuljin, kao komandant Trećeg korpusa, propustio da preduzme mjere kako bi spriječio zločine iako je imao razloga da zna da bi se mogli desiti, kao i da nije kaznio podređene pripadnike Odreda.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine.

XS
SM
MD
LG