Linkovi

Vijek kasnije, američka vojska poništila presude protiv 110 crnih vojnika


"Buffalo Soldiers" - "Vojnici bizoni" učestvuju u obilježavanju Dana veterana u San Antoniju u Texasu, 11. novembra 2014. (Foto: AP /Eric Gay)
"Buffalo Soldiers" - "Vojnici bizoni" učestvuju u obilježavanju Dana veterana u San Antoniju u Texasu, 11. novembra 2014. (Foto: AP /Eric Gay)

Američka vojska je poništila presude koje je vojni sud donio prije jednog vijeka protiv 110 afroameričkih vojnika, od kojih je nad 19 bila izvršena smrtna kazna, navodeći da nisu imali pošteno suđenje, što je veliko priznanje rasizma koji je postojao u američkim institucijama.

Vojni odbor za ispravku vojne evidencije poništio je presude, i promijenio dokumenta navodeći da su vojnici časno završili vojnu službu, a da se njihovi potomci kvalifikuju za beneficije koje pripadaju porodicama vojnika, saopštila je američka armija.

"Poslije detaljne revizije, bord je ustanovio da su vojnici nepravedno tretirani zbog svoje rase i da nisu imali pošteno suđenje. Poništavanjem tih presuda i davanjem statusa časno otpuštenih, Armija priznaje greške iz prošlosti i ispravlja tu evidenciju", saopštila je vojna sekretarica Christine Wormuth.

Presude su poništene u trenutku kada desničarski političari i roditelji zabranjuju knjige koje se bave rasom i ropstvom u školama, a Vrhovni sud ukida politiku afirmativne akcije, odnosno pozitivne diskriminacije, čiji je cilj da se promoviše rasna jednakost prilikom prijema na univerzitete.

Vojnici su osuđeni poslije nereda u Houstonu 23. avgusta 1917. i izbijanja nasilja koje je uslijedilo posle više mjeseci rasističkog vrijeđanja i ispada prema crnačkim vojnicima Trećeg bataljona 24. pješadijskog puka. Oni su također bili poznati kao "Buffalo vojnici", ili "Vojnici bizoni", što je ime starosjedilačkog porijekla dato crnačkim vojnicima u američkoj kopnenoj vojsci u 19. vijeku.

Tog dana, crni vojnici koji su čuvali jednu kasarnu bili su izloženi rasističkim uvredama i fizičkim napadima, saopštila je vojska. Oko stotinu drugih crnačkih vojnika im je priskočilo u pomoć i marširalo u grad. Uslijedilo je nasilje u kome je poginulo 19 ljudi. Među njima su, prema historijskim zapisima, bili bijeli policajci, vojnici i civili kao i četvoro crnih vojnika.

Na prijekom sudu osuđeno je 110 crnačkih vojnika, a 19 je pogubljeno, u procesu za koji historičari kažu da je sadržao "brojne neregularnosti", navodi američka vojska.

Odbor za reviziju je zaključio da su slučajevi tada vođeni pred vojnim sudom bili tako suštinski nepravedni da sve presude treba da se ukinu.

Masovno pogubljenje 19 vojnika je najveće u historiji američke vojske. Prva grupa je tajno obješena dan poslije izricanja presude, saopštila je Armija.

Presude su poništene nakon što je Pravni fakultet južnog Texasa podnio peticiju vojsci sa zahtjevom da razmotri ponovo te slučajeve, a penzionisani vojnici su zatražili pomilovanje za svih 110 vojnika, navodi Armija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG