Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda o BiH na zahtjev Rusije


Arhiv - Zasjednje Vijeća sigurnosti UN-a (Foto: AFP/Angela Weiss)
Arhiv - Zasjednje Vijeća sigurnosti UN-a (Foto: AFP/Angela Weiss)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održaće u utorak vanrednu sjednicu o Bosni i Hercegovini (BiH), potvrdili su za Glas Amerike diplomatski izvori u svjetskoj organizaciji.

Zasjedanje se saziva na zahtjev Rusije – koja je kao razloge navela narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako se kao razlog zahtjeva za održavanje sjednice Vijeća sigurnosti ne navodi nacrt rezolucije o genocidu o Srebrenici, diplomatski izvori u New Yorku prenijeli su Glasu Amerike da je razlog zasjedanja povezan sa tim, pošto Srbija i Rusija aktivno lobiraju protiv te rezolucije.

Kako je rečeno Glasu Amerike - Rusija nastoji da se članicama Vijeća sigurnosti obrati Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz entitets Republika Srpska (RS). Govorit će i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Redovno zasjedanje Vijeća sigurnosti posvećeno BiH trebalo bi da se održi 15. maja.

Nacrt rezolucije pred Generalnom skupštinom u maju

Inače, prvobitno je bilo najavljeno da bi nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici trebalo da bude predmet debate i glasanja članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak 2. maja.

Međutim, rok za to je produžen - kako je obrazložio ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, kako bi države članice Generalne skupštine dostavile dodatne prijedloge za njen tekst.

U drugoj nedjelji maja moglo bi da bude poznato kada će se finalna verzija nacrta rezolucije naći pred članicama Generalne skupštine Un-a.

Tokom prethodnih nekoliko nedjelja u UN-u održavane su neformalne konsultacije u vezi sa tim dokumentom.

Nacrt rezolucije, u koju je Glas Amerike imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

Rezolucija, između ostalog, osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici i ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Zvanični Beograd, uprkos postojanju više presuda međunarodnih sudova kojima je potvrđeno da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, to ne priznaje i karakteriše događaj kao zločin masovnih razmjera.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donijetom po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije, koja - prema mišljenju suda - nije spriječila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija RS-a.

Tom presudom su masovna ubistva bošnjačkog stanovništva u BiH definisana kao genocid i utvrđeno da tadašnje vlasti u Beogradu nisu počinile, učestvovale, niti podsticale izvršenje genocida tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Haški tribunal, Sud BiH, kao i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili više od 50 osoba na ukupno više od 700 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na doživotni zatvor osuđeni su nekadašnji predsjednik RS-a Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG