Linkovi

Pogled iz svemira


Pogled iz svemira
Pogled iz svemira

Astronauti NASA-e, Shannon Walker, Doug Wheelock i Tracy Caldwell Dyson, već mjesecima žive u Medjunarodnoj Svemirskoj Stanici i imaju priliku da iskuse nešto što doživljavaju samo odabrani: pogled na kosmos iz kosmosa.

Astronauti NASA-e, Shannon Walker, Doug Wheelock i Tracy Caldwell Dyson, već mjesecima žive u Medjunarodnoj Svemirskoj Stanici i imaju priliku da iskuse nešto što doživljavaju samo odabrani: pogled na kosmos iz kosmosa. Astronauti koji žive u ovoj orbitirajućoj laboratoriji izlazak i zalazak sunca dnevno vide 16 puta. Za astronauta, Tracy Caldwell Dyson, kako kaže, posebno je zadovoljstvo to što može osmatrati Zemlju sa čak 350 kilometara udaljenosti.

- Neke od najdivnijih stvari koje sam u životu vidjela, vidjela sam sa ovog prozora. Naša staklena kupola nam daje priliku da kao djeca zurimo kroz prozor. Mi smo ne baš prvi, ali smo medju prvima koji imaju priliku da uživaju u ovom pogledu i ne mogu vam opisati koliko je to čudesno.

- Pogled na Zemlju vas jednostavno potpuno obuzme kad se nadjete u kupoli. Vidjeti to kad god poželite i biti ovdje toliko dugo koliko smo mi ovdje - jednostavno je jedan od najljepših poklona koje možete da dobijete. Moram reći da je pogled koji uživamo možda najfantastičnija stvar koju sam doživjela ovdje.

- Nedostajaće mi taj pogled. Posebno kad sunce zalazi... Željela bih kad bismo imali i pogled na Mliječni Put jer je i on čudesan kad se gleda odavde. A onda, na kraju, i izlazak sunca i način kako ono osvjetljava našu planetu čini je da izgleda kao najmirnije mjesto u svemiru.

XS
SM
MD
LG