Linkovi

Dorijan oslabio na kategoriju četiri, evakuacije duž istočne obale SAD


Uragan Dorijan već je uzrokovao velike talase u Vero Biču, Floridi
Uragan Dorijan već je uzrokovao velike talase u Vero Biču, Floridi

Očekuje se da će se uragan Dorijana početi polako približavati američkoj istočnoj obali, gdje su počele prve evakuacije.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan, trenutno praćen vjetrovima jačine 249 kilometara na sat, oslabio u kategoriju četiri ali da će biti veoma snažan i narednih nekoliko dana.

Uragan Dorijan, sa naletima vjetra čak do 320 kilometara na sat, razorio je dijelove Bahama. U oluji, katastrofalne pete kategorije, oštećene su ili uništene hiljade kuća, dalekovodi su oboreni, a brojni domovi poplavljeni.

Uragan Dorijan prešao je preko Bahama kao oluja kategorije pet i sada se polako pomera ka istočnoj obali SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Zbog nestanaka električne energije i ograničenog pristupa internetu, za sada je nemoguće procijeniti štetu.

"Ovo je vjerovatno najtužniji i najgori dan u mom životu. Kao ljekar, obučen sam da izdržim mnogo stvari, ali nikada nisam vidio ovako nešto. Suočeni smo sa uraganom Dorijan, kakav nije zabilježen u istoriji Bahama", rekao je premijer Bahama Hubert Minis.

Dorijan nije praćen samo snažnim vjetrovima i obilnom kišom, već i plimskim talasima od preko 6 metara, višim od prosječne kuće na Bahamima.

Evakuacije u Floridi, Džordžiji i Južnoj Karolini

Dok se ostrva i dalje bore sa uraganom, meteorolozi procenjuju da će se oluja narednih dana opasno približiti Floridi, duž čije istočne obale su već izdata naređenja na obaveznu evakuaciju.

Stanovnici Floride osiguravaju svoje domove pre nego što se evakuišu pred nalet uragana Dorijan
Stanovnici Floride osiguravaju svoje domove pre nego što se evakuišu pred nalet uragana Dorijan

Međutim, pojedini odbijaju da se evakušu.

"Neću napustiti svoj brod tokom uragana, ni iz jednog razloga, osim ako je u pitanju život”, odlučan je stanovnik Floride Ned Kejhi.

Naređenja za evakuaciju izdata su i duž obale Južne Karoline i Džordžije.

“Biće nestanaka struje i ljudi moraju da se za to pripreme. Takođe će biti plimskih talasa, što se nažalost poklapa sa periodom kada je plima najviša u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Država”, upozorio je v.d. sekretara za unutrašnju bezbednost Kevin Mekalinen.

Predsednik Donald Tramp na sednici čelnika Agencije za vanredne situacije (FEMA)
Predsednik Donald Tramp na sednici čelnika Agencije za vanredne situacije (FEMA)

Zvaničnici o situaciji redovno informišu i predsjednika Trumpa.

“Ne znam ni da li sam ikada čuo za kategoriju pet. Znam da je to najveća kategorija i nažalost to je ono s čime se suočavamo”, kaže Donald Trump.

Dorijan je četvrti uragan pete kategorije koji je pogodio Sjedinjene Države, od kako je Trump preuzeo dužnost predsjednika. Meteorolozi očekuju da će postepeno oslabiti, ali da će ostati uragan narednih pet dana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG