Linkovi

Veto Rusije i Kine u UN na rezoluciju SAD o Gazi


Izraelska akcija u bolnici Al Shifa u gradu Gazi.
Izraelska akcija u bolnici Al Shifa u gradu Gazi.

Rusija i Kina su u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija stavile veto na rezoluciju SAD koja poziva na „trenutni i održiv prekid vatre” u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi kako bi se zaštitili civili i omogućila isporuka humanitarne pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca.

U 15-članom Savjetu bezbjednosti 11 država glasalo je za, tri protiv, a jedna je bila uzdržana.

Prethodno se američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u petak sa izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom, a cilj razgovora je da obezbijede veći priliv pomoći u Gazu, usred sve napetijih odnosa između dva saveznika tokom šestomesečnog rata.

Prije glasanja u Savjetu bezbjednosti, ruski ambasador u UN Vasiliy Nebenzya rekao je da Moskva podržava momentalni prekid vatre, ali je doveo u pitanje jezik rezolucije i optužio američkog državnog sekretara Blinkena i ambasadoricu SAD Lindu Thomas-Greenfield da „obmanjuju međunarodnu zajednicu” zbog „politizovanih” razloga.

U rezoluciji se navodi da je prekid vatre „imperativ”.

Nacrt koji je stavljen na glasanje nije imao direktnu vezu sa oslobađanjem talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra na Izrael, što je bilo u prethodnom nacrtu. Ali je nedvosmisleno podržala diplomatske napore „da se obezbijedi takav prekid vatre u vezi sa oslobađanjem svih preostalih talaca“.

Izraelci prisustvuju masovnoj molitvi i pozivu za oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, zarobljenh u napadu palestinskih militanata 7. otobra, ispred Zapadnog zida u Starog gradu u Jerusalimu, 21. marta 2024.
Izraelci prisustvuju masovnoj molitvi i pozivu za oslobađanje izraelskih talaca iz Gaze, zarobljenh u napadu palestinskih militanata 7. otobra, ispred Zapadnog zida u Starog gradu u Jerusalimu, 21. marta 2024.

Savjet bezbjednosti je već usvojio dvije rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila ili zarobila stotine boraca Hamasa u petodnevnoj operaciji u bolničkom kompleksu Al Shifa, jednoj od retkih medicinskih ustanova koje su čak djelimično funkcionisale na sjeveru. Hamas i medicinsko osoblje poriču da su tamo bili prisutni borci.

Blinkenu je ovo šesto putovanje na Bliski istok od izbijanja rata 7. oktobra, a prije izraelskih zvaničnika, imao je sastanke sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji i ministrima spoljnih poslova i zvaničnicima arapskih zemalja u Kairu. Istovremeno se održavaju sastanci u Dohi kako bi se obezbedio prekid vatre.

XS
SM
MD
LG