Linkovi

Veteran Tom Rice (97) ponovio skok padobranom u Normandiji


75th anniversary of D-Day, in Portsmouth, Britain
75th anniversary of D-Day, in Portsmouth, Britain

Američki veteran Tom Rice (97) danas je ponovio skok padobranom koji je imao prije 75 godina za vrijeme savezničkog iskrcavanja u Normandiji i dočekan je velikim aplauzom prisutnih.

"Lijep let, lijep skok, sve je bilo savršeno", uzviknuo je bivši padobranac 101. američke vazduhoplovne divizije kad je dodirnuo tlo na velikom polju u mjestu Karantan na sjeverozapadu Francuske.

Rajs, koji je skočio vezan za drugog padobranca, imao je padobran u bojama američke zastave. Nosio je kačket svoje nekadašnje divizije i nesigurnim hodom je pozdravio prisutne praveći znak V za pobjedu.


Prije 75 godina, tada mladi Rajs sa 22 godine, došao je u Englesku avionom Daglas C-47, a tokom noći 6. juna 1944. godine skočio je u Normandiji zajedno sa još 9.000 pripadnika divizije.

Rajs je ispričao da je tada skočio sa opremom teškom 50 kilograma.

Cilj te divizije je bilo obezbjeđivanje puteva oko Karantana, gdje se nekoliko sati kasnije očekivao dolazak oko 100.000 vojnika.

Rajs je poslije rata postao profesor istorije, a imao je oko 60 skokova svake godine za vrijeme obilježavanja Dan D.

"On skače za sve žrtve u Drugom svjetskom ratu, i skakaće dokle bude mogao", izjavila je Rajsova supruga Brenda.

Kada su Rajsa poslije skoka pitali da li će ponovo skakati u Normandiji, bivši padobranac je odgovorio: "Već sutra ću to ponoviti".

U Francuskoj se sutra obilježava 75 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu. Svečanost je danas počela u Engleskoj.

XS
SM
MD
LG