Linkovi

Velike vrućine - zdravstveni rizik za trudnice i novorođenčad


Ilustracija
Ilustracija

Klimatske promjene povećavaju još više rizike trudnoće. Vrući dani, toplinski talasi te tropske noći su češći. Toplinski valovi su topliji i traju duže nego u prošlosti, povećavajući rizik od bolesti i smrti povezanih s vrućinom.

Vrućine direktno djeluje na pravilan razvoj bebe u toku trudnoće

Trudnice imaju veću vjerovatnost da će doživjeti toplinski udar i toplinsku iscrpljenost. Visoke temperature mogu povećati rizik od mrtvorođenosti i prijevremenog poroda.

Ovo su zaključci studije koja je objavljena ove godine. Naučnici smatraju da toplinski valovi negativno utječu na endokrini sistem i balans hormona.

Američki CDC upozorava kao su temperature od 39oC i više rizične zbog toga što izazivaju isrpljenost i dehidrataciju te dodaju kako cirkulacija maje pomaže u zaštiti bebe u razvoju, međutim u vrlo vrućim okruženjima temperatura trudnice može porasti. U nekim slučajevima to je povezano s urođenim manama i drugim reproduktivnim problemima, naglašava CDC.

Prema studiji Stefanie Papatheodorou, predavačice epidemiologije na Harvard Chan School, visoke temperature su povezane s poremećajima u razvoju fetusa. Ona i njen tim su pratili grupu od oko 9500 trudnica iz istočnog Massachusettsa.

„Otkrili smo da na parametre glave, koji karakterišu veličinu mozga, posebno utječe temperatura, a još više u ranoj trudnoći. Bili su osjetljiviji od ostalih struktura u tijelu“, kazala je dr Papatheodorou.

Trenutno se u SAD provodi studija čiji je cilj utvrđivanje koliko vrućine povećavaju rizik spontnih pobačaja. Studiju, pokrenutu u maju, koju finansira Nacionalni institut za dječje zdravlje i ljudski razvoj, vodi Amelia Wesselink, reproduktivna i ekološka epidemiologinja s Univerziteta u Bostonu. Njen tim je 2022. objavio studiju u kojoj je pokazano da je stopa spontanih pobačaja veća tokom avgusta u odnosu na februar.

Indirektan utjecaj vrućina: lošija zdravstvena njega, zagađenje zraka i infektivne bolesti

Trudnice i novorođenčad posebno su osjetljivi na stres i bolesti koje poplave, izazvane ekstremnim vremenskim prilikama usljed klimatskih promjena, mogu pojačati.

U mnogim područjima rizik od malarije se povećava nakon poplava jer je šire komarci koji se razmnožavaju u stajaćoj vodi i veća je vjerovatnost smrtnog ishoda i komplikacija za trudnice ili se radi o novorođenčetu.

Prenatalna njega, potpora pri porodu, pregledi novorođenčadi i vakcine se teže mogu osigurati kada su zdravstveni centri zatvoreni ili preopterećeni zbog prirodne katastrofe.

Visoke temperature mogu uzrokovati i požare, poput onih ove godine u Kanadi, pri čemu dolazi do zagađenja zraka koje dodatno šteti trudnicama i plodu, upozorili u ove godine na konferenciji iz američkog Društva pedijatara.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG