Linkovi

Velika Britanija: 'Nedostatak municije Rusiju čini ranjivom'


A Ukrainian soldier sits in his position during fights with Russian forces near Maryinka, Donetsk region, Ukraine, Dec. 23, 2022.
A Ukrainian soldier sits in his position during fights with Russian forces near Maryinka, Donetsk region, Ukraine, Dec. 23, 2022.

Rusija se suočava s nedostatkom municije u svojoj invaziji na Ukrajinu, prema britanskom ministarstvu odbrane.

Ministarstvo je u obavještajnom ažuriranju objavljenom u subotu reklo da, "Uprkos smanjenju trenutnog nedostatka osoblja, nedostatak municije vrlo vjerovatno ostaje ključni ograničavajući faktor za ruske ofanzivne operacije."

"Rusija je vjerovatno ograničila svoje napade projektilima dugog dometa na ukrajinsku infrastrukturu na otprilike jednom sedmično zbog ograničene dostupnosti krstarećih projektila", reklo je ministarstvo. "Slično tome, malo je vjerovatno da je Rusija dovoljno povećala svoje zalihe artiljerijske municije da omogući ofanzivne operacije velikih razmjera."

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je da nedostatak municije čini Rusiju ranjivom. "Ranjivost trenutnog operativnog dizajna Rusije je u tome što čak i samo održavanje odbrambenih operacija duž njezine duge crte fronte zahtijeva značajnu dnevnu potrošnju granata i raketa."

Tokom posjeta u petak Tuli u Rusiji, središtu za proizvodnju oružja, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je čelnicima odbrambene industrije zemlje da učine više kako bi osigurali da ruska vojska brzo dobije svo oružje i vojnu opremu potrebnu za borbu u Ukrajini .

"Najvažnija ključna zadaća našeg vojno-industrijskog kompleksa je da naše trupe i snage na prvoj liniji opskrbe svime što im je potrebno: oružjem, opremom, municijom u potrebnim količinama i odgovarajuće kvalitete u najkraćim mogućim rokovima, " rekaoje Putin.

Šefica Ureda za istočnu Europu Myroslava Gongadze doprinijela je ovom izvještaju. Dio materijala za ovaj članak došao je od The Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG