Linkovi

Boris Johnson "preživio" glasanje o povjerenju


Britanski premijer Boris Džonson tokom proslave 70-godišnjice vladavine kraljice Elizabete
Britanski premijer Boris Džonson tokom proslave 70-godišnjice vladavine kraljice Elizabete

Britanski premijer preživoo je glasanje o nepovjerenju, i osvojio podršku dovoljno članova svoje Konzervativne partije da ostane na položaju uprkos velikoj pobuni konzervativaca koja je oslabila njegov položaj. Za povjerenje u Johnsona je glasalo 211 "torijevaca" dok je 148 glasalo protiv.

LONDON - Veliki broj konzervativaca doveo u pitanje autoritet premijera poslije skandala "partygate". Johnson je prisustvovao žurkama u Downing streetu u vrijeme kada su okupljanja zbog kovida bila zabranjena, a veći dio zemlje bio u lockdownu.

Članovi Konzervativne stranke saopštili su da je ispunjen uslov za pokretanje glasanja o povjerenju, odnosno da je to zatražilo 15 odsto konzervativnih poslanika.

Poslije glasanja, Johnson je izjavio da smatra da je dobio "ubjedljiv i jasan" rezultat, što znači da "vlada može da nastavi sa radom i fokusira se na stvari koje su zaista važne za građane."

Johnson, koji je premijer od 2019. pod velikim je pritiskom zbog izvještaja nezavisnih organa koji su dokazali da su se održavale žurke, na kojima se konzumirao i alkohol.

Brojni su članovi Konzervativne stranke koji su pozvali da se glasa o povjerenju Johnsonu jer smatraju da nema više autoritet da bude na čelu Velike Britanije, koja se suočava sa opasnošću od recesije, poskupljenja i saobraćajnog kolapsa u Londonu zbog štrajka.

Portparol Johnsonove kancelarije saopštio je da je glasanje"prilika da se okončaju mjeseci spekulacija i dozvoli vladi da nastavi da se bavi narodnim prioritetima".

Otkako je objavljen izvještaj o "partygateu" Johnson i vlada su pozivali da se pređe preko toga i nastavi dalje, ali su poslanici ponovo počeli da pritiskaju britanskog premijera koji je i izviždan na proslavi kraljičinog platinastog jubileja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG